Kentia (howea belmoreana) – správná palma pro váš byt

Proč si do bytu nepořídit palmu? Jde o rostlinu, která je natolik výrazná, aby jej oživila a zároveň pro ni byt vytváří sám o sobě téměř ideální podmínky. Palma howea belmoreana, zvaná kentia a jak se o ni starat.

Kentia

Howea belmoreana (kentia) – palma do bytu

Palmy jsou rostliny, které slouží převážně k výzdobě interiérů. Mezi ideální volbu pro byt patří právě tento druh. Palma kentia vyžaduje světlé stanoviště v bytě, ne však přímé sluneční světlo. Rostliny potřebuje teplotu 25—28 °C. V zimě by teplota při pěstování této palmy neměla klesnout pod 18°C. Kentia, stejně jako většina palem, vyžaduje propustný živný substrát s větším podílem rašeliny. Vhodný pěstební substrát pro pěstování kentie se skládá z rašeliny, listovky, drnovky a písku.

Palma howea belmoreana – zálivka, hnojení a přesazování

Rostliny vyžadují pravidelnou zálivku, nesnášejí však přemokřený substrát. Palmu hnojíme 2 x měsíčně vícesložkovým hnojivem pro pokojové rostliny. Přesazujeme, pokud kořeny palmy vyčnívají z květináče. Neděláme ovšem moc často, protože palmy časté přesazování špatně snáší.

Howea belmoreana a množení této palmy

Kentii množíme převážně semenem. Semena dva dny před výsadbou máčíme v teplé vodě (30—35°C). Poté semena vysazujeme do substrátu. Když jsou palmy velké 10 centimetrů, musíme je přesadit do květináče.

Choroby a škůdci

Zahnědlé špičky listů kentie

Příčinou je suchý vzduch. Během teplého počasí nezapomínejte listy pravidelně rosit. Dalšími možnými příčinami mohou také být nedostatečná zálivka, chladný vzduch či poškození.

Žloutnutí listů palem

Příčinou je nedostatečná zálivka. Při nedostatečné zálivce budou během letních měsíců kořeny palmy trpět suchem.

Hmyz

Obtíže může způsobit mšice, sviluška, puklice a vlnatka.

Drobné hnědé skvrny na listech

Příčinou je skvrnitost, která byla vyvolaná přelitím nebo nachlazením rostliny. Napadené listy odstraňte. Další možnou příčinou může být velmi tvrdá zálivková voda.

Hnědé listy kentie

Bývá přirozené, pokud ty nejspodnější palmové listy hnědnou a klopí se. Odstraňte je ne trháním, ale odříznutím. Při hromadném hnědnutí listů navíc ve spojení s hnilobou je příčinou přelití.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies