Pěstujeme jínan dvoulaločný

Jínan dvoulaločný se považuje za nejstarší rostlinu naší planety, která je mimořádně odolná vůči klimatickým změnám a přírodním živlům, včetně ohně. Pro pěstování si můžeme vybrat některou z mnoha variet jínanu – ať už zakrslých, převislých a nebo různě tvarovaných s pestrou nabídkou zbarvení listů.

Ginkgo biloba

Všeobecně o jínanu

Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba) zvaný také ginkgo, je dvoudomý opadavý strom. I když na první pohled vypadá jako listnatý strom, řadí se mezi jehličnany. Je to statný strom s kuželovitou až rozkladitou korunou, který dorůstá do výšky 30 až 40 metrů. Kůra stromu je šedá, ve stáří široce brázditá. Větve jsou vodorovně odstáté. Má klínovité ploché listy s vějířovitou žilnatinou, rozdělené zářezem na dva laloky. Listy vyrůstají ve svazečcích.

Pro zajímavost:

V Číně jsou tyto stromy často pěstovány v okolí chrámů, jsou zde již několik tisíciletí považovány za posvátné.

Příznivé účinky pro naše zdraví

Již staří čínští léčitelé používali listy a semena tohoto stromu k léčbě astmatu, plicních onemocnění aj. V dnešní době je ginko biloba považována za nejrozšířenější přírodní léčivo v Evropě. Potlačuje alergické reakce, stabilizuje hladinu glukózy, pozitivně působí na poruchu sluchu a zraku, odstraňuje pocity únavy, zvyšuje mozkovou činnost a zlepšuje paměť, prospívá pleti, urychluje hojení ran a zmírňuje příznaky stáří. Používá se také jako léčebný prostředek při nemoci ledvin a jater. Užívání ginko biloby je bezpečné a bez rizika. Pouze při dlouhodobém předávkování se mohou vyskytnou vedlejší účinky, jako je nespavost, průjem, zvracení a kožní záněty.

Pěstujeme jínan dvoulaločný

Nároky na stanoviště

Jínan nesnáší trvalý stín nebo zamokřené půdy, vyhovují mu teplejší stanoviště, která jsou chráněná před větrem. Roste poměrně pomalu, přibližně 30 centimetrů za rok. Snese i mrazy přes -20 °C, přesto je vhodné mladé rostliny chránit proti mrazu. Prospívá ve většině druhů půd - nejvhodnější jsou propustné a nebo sušší jílovité pěstební substráty. Dobře zakořeněné rostliny jsou odolné proti suchu a zvládají i městský znečištěný vzduch.

Důležité upozornění

Tyto stromy jsou buď samčí nebo samičí. Samičí rostliny není vhodné vysazovat k blízkosti domů, protože jejich plody nepříjemně zapáchají.

Množení jínanu

Tento zajímavý jehličnan lze množit hned několika způsoby:

  • semenem - semena jsou zralá na podzim, vyséváme je do studeného pařeniště nebo skleníku hned po dozrání, nebo i v zimě (semena nesmí vyschnout)
  • z nevyzrálých řízků - 15 centimetrů dlouhých, které odebíráme v červenci a nebo v srpnu (zasadíme do pařeniště se spodním vyhříváním)
  • z vyzrálých řízků - 15 až 30 centimetrů dlouhých, odebíráme je z matečné rostliny v prosinci (uložíme do pařeniště, kde příští jaro zakoření)
  • roubováním na semenáče
  • hřížením větví

Chlévský hnůj - výhody a nevýhody

Odrůdy brambor vhodné k uskladnění

Pěstujeme na zahradě bambusy

Péče o zahradní jezírko na podzim

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies