Ostružiny – zavařování ostružin
Ostružiny mají vysoký obsah vitaminu C, který posiluje imunitní systém, dále ostružiny vážou měď, čímž snižují nervozitu a neklid. Povzbuzují stěny cév, proto mají preventivní účinek proti žilním chorobám. V listech se nachází éterické silice, třísloviny a organické kyseliny.
Ostružinový kompot
Co budeme potřebovat
1 l vody, 500 g cukru, čerstvé a pevné ostružiny.
Návod k přípravě
Přebrané a propláchnuté ostružiny necháme pořádně okapat a nasypeme je do připravených, důkladně vymytých sklenic. Každou sklenicí zatřeseme, aby se ostružiny uspořádaly. Zalijeme téměř vařícím nálevem a sklenice ihned uzavřeme. Vložíme do sterilačního hrnce a sterilujeme 20 – 25 minut při teplotě 85 °C.
Články o zavařování
Zavařujte meruňky s námi
Zavařování okurek
Dýně - dýňový kompot
Hruška na talíři - zavařování
Švestky nejen k zavařování
Diskuze