Německý ostnosrstý ohař

Německý ostnosrstý pes je nejstarší německý hrubosrstý ohař, který vyniká přátelskou, inteligentní a velmi živou povahou. Má rád malé děti, dobře se snese i s ostatními domácími zvířaty.

Německý ostnosrstý ohař

Všeobecně o tomto psím plemenu

Německý ostnosrstý pes je nejstarší německý hrubosrstý ohař. V roce 1888 prokázal kynolog Dr. Hanns von Kadich, že ostnosrstý pes je původní, hrubosrstá forma německého „koroptvího psa" a v žádném případě se nejedná o jeho krátkosrstou variantu. Německý ostnosrstý pes tedy není chovatelsky nově vytvořený, ale jedná se o obnovený chov ze skromného zbytku chovného materiálu v zemi původu a jeho další rozvíjení.

V roce 1892 byl založen „Klub ostnosrstých psů" který byl v roce 1976 přejmenován na „Spolek německých ostnosrstých psů". Spolek od svého počátku dbal zásad čistého chovu a odmítal přikřížení anglických ras.

Německý ostnosrstý ohař - povaha

Německý ostnosrstý ohař je inteligentní, přátelský, aktivní a živý pes, který se rád učí. Je vhodný nejen jako lovecký pes, ale také jako hlídač, strážní pes a společník. Má rád malé děti, dobře se snese i s ostatními domácími zvířaty.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Průměrná výška u fen se pohybuje v rozmezí od 58 do 68 centimetrů, u psů v rozmezí od 60 do 70 centimetrů.

Váha:

Váha německého ostnosrstého ohaře se pohybuje okolo 20 kilogramů.

Srst:

Na trupu je srst vzpřímená, tvrdá a kartáčovitá. Roste stejným směrem, mírně přiléhá, je cca. 4 cm dlouhá. Na předhrudí a směrem k spodní části hrudi je poněkud delší a vytváří směrem od hrdla přes střední linii hrudníku a břicha rovně dolu splývající praporce.

Na celém těle se často nachází sotva viditelná podsada. Na tlamě tvoří delší srst přiměřené vousy, na hřbetu nosu je krátká a hrubá, nikdy dlouhá, měkká nebo dokonce převislá. Na temeni je srst přiléhavá, krátká a tvrdá, na uších trošku delší než u krátkosrstého ohaře  a ne tak tvrdá jako na temeni. Na hlavě nemají být žádné měkké, vlnu připomínající nebo hedvábné chlupy. Obočí je huňaté a silné, chlupy odstávají v oblouku ven.

Na přední straně hrudních končetin přiléhají krátké drsné chlupy hladce, na zadní straně tvoří od lokte ke spěnce mírně prodloužený praporec. Zadní končetiny mají na zadní straně až téměř ke hlezennímu kloubu slabý praporec. Mezi prsty je krátké, měkčí ale nepřesahující osrstění.

Ocas je osrstěný hustě a krátce, chlupy jsou těsně přilehlé ve směru růstu. Na spodní straně jsou chlupy poněkud delší, ale netvoří odstávající kartáč nebo vlajku.

Barva srsti:

- hnědá s bílou plotnou nebo bez bílé plotny na hrudi
- tmavý bělouš s plotnami nebo bez hnědých ploten
- světlý bělouš s plotnami nebo bez hnědých ploten

Tělesné proporce dle standartu FCI

Tělo:

Statný, středně velký až velký stavěcí pes.

Hlava:

Odpovídající velikosti těla a pohlaví.

Krk:

Krk je středně dlouhý, silný, v zátylku lehce vyklenutý, postupně se rozšiřuje k hrudníku.

Uši:

Uši jsou středně dlouhé, úpon není příliš široký, tupě zaoblené. Nasazené vysoko a zavěšené naplocho. Nezasahují příliš do zátylku a pokud možno dobře přiléhají k hlavě, netvoří záhyby.

Oči:

Oči jsou lehce oválné, středně velké, jasné. Nejsou vypoulené ani zapadlé. Víčka přiléhají k oční kouli. Barva hnědá, při světlejším zbarvení srsti i světlejší, nikoli však žluté.

Ocas:

Ocas je osrstěný hustě a krátce, chlupy jsou těsně přilehlé ve směru růstu. Na spodní straně jsou chlupy poněkud delší, ale netvoří odstávající kartáč nebo vlajku.

Péče o srst

Toto psí plemeno nevyžaduje žádnou zvláštní péči o srst. Nemá sklon k plstnatění, proto ji stačí jednou za čas učesat. Psa koupeme podle potřeby.

Výchova štěněte

Výchova štěněte musí být důsledná, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být také založená na vzájemném respektu. Dožívá se průměrného věku 12 - 13 let, ale i déle.

Maďarský ohař - viszla

Dánský krátkosrstý ohař

Burbonský ohař - lovec každým coulem

Frízský ohař - Stabyhoun

Francouzský dlouhosrstý ohař

Velký münsterlandský ohař

Navarrský ohař

Pikardský dlouhosrstý ohař

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies