Maďarský ohař - viszla

Maďarský ohař krátkosrstý (Hungarian Short-haired Pointing Dog) je veselý, přátelský a dosti temperamentní pes. Maďarský ohař má krátkou, přiléhající, lesklou a hrubou srst, na omak poněkud mastnou. Zbarvení je rezavě zlaté.

Maďarský ohař

Maďarský ohař a jeho původ

Historie tohoto maďarského národního psa sahá až do středověku. Říká se, že jeho předkové provázeli hordy Hunů, kteří se přehnali Evropou ve 4. století našeho letopočtu. Na zvěří bohatých pláních Uherska se viszla (maďarský ohař) vyvinula v houževnatého psa, jakého známe dnes.

Charakteristika a povahové rysy psa

Maďarský ohař krátkosrstý (Hungarian Short-haired Pointing Dog) je veselý, přátelský a dosti temperamentní pes. Výjimečná vůle a ochota maďarského ohaře držet se svým pánem kontakt během jejich společné práce, je jednou z jeho základních vlastností. Je přítulný, veselý a odolný, není plachý, ani agresivní. Maďarský ohař má velmi vyrovnanou povahu.

Maďarský ohař a jeho výška, váha, srst

Průměrná výška psa se pohybuje v rozmezí 57 až 64 centimetrů, u fen 53 až 60 centimetrů. Váha je úměrná výšce, standard FCI přesnou váhu neudává. Váha se pohybuje v rozmezí 22 až 30 kilogramů. Maďarský ohař má krátkou, přiléhající, lesklou a hrubou srst, na omak poněkud mastnou. Zbarvení je rezavě zlaté.

Péče o srst maďarského ohaře

Pouze v období línání je nutné denní kartáčování k odstranění uvolněné srsti. Psa koupejte jen v případě nutnosti. Uši psa je nutné udržovat v čistotě, drápky krátké.

Výchova maďarského ohaře

Výchova maďarského ohaře probíhá bez problémů. Tito psi se snadno a rychle učí.

Pohyb psa

Snažte se zajistit maďarskému ohaři hodně pohybu, protože jej potřebuje. Až pes dospěje, můžete jej opatrně naučit běhat za svým kolem. Ohaři milují hraní a dovádění s ostatními psy, ale i kvůli hře s míčem se svým pánem rádi vylezou ze svého pelíšku.

Maďarský ohař – zajímavost

Za obou světových válek maďarský ohař téměř vymizel, ale v roce 1940 bylo několik těchto psů dovezeno do Rakouska, kde byla jejich chovu věnována velká pozornost. Maďarští ohaři zde byli rozmnoženi, a nakonec se z Rakouska dostali i do jiných částí světa. Mezi někdejší majitele maďarského ohaře (viszly) patřili např. papež Pius XII. a americká herečka Zsa Zsa Gabor.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.6 Počet: 8 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies