Leknín – král zahradních jezírek

Lekníny patří mezi oblíbené vodní rostliny, kterými lze osázet zahradní jezírka. Vybrat si můžeme z pestré škály velikostí i barev květů. Seznamte se s nejoblíbenějšími druhy leknínů a také tím, jak je správně pěstovat.

Leknín

Oblíbené druhy leknínů

Lekníny lze rozdělit podle velikosti do několika skupin: zakrslé (jsou vhodné do malých jezírek o hloubce vody do 23 cm), malé (vhodné do hloubky od 15 do 45 cm), středně velké (vhodné do hloubky od 40 cm) a velké (vhodné do hloubky od 120 cm).

Zakrslé druhy leknínů

Aurora (žluté květy), Candida (bílé květy s červenou bliznou), Caroliniana (světle růžové květy), Comanche (meruňkové květy), Ellisiana (tmavě červené květy), Helvola (žluté květy), Indiana (růžovo-oranžové květy), Odorata Minor (bílé vonné květy), apod.

Malé druhy leknínů

Gloriola (červené květy), Eucharis (sytě růžové květy), Hermine (bílé květy), Loose (bílé hvězdicovité květy), Phoebus (žluté květy, mají načervenalý nádech), Pink Opal (tmavě růžové vonné květy), apod.

Středně velké druhy leknínů

Attraction (tmavě červené květy), Amabilis (růžové květy), Bory de Saint Vincent (červené květy), Fabiola (růžovo-červené květy), Masaniello (velké růžové květy), Moorei (žluté květy), Sunrise (žluté květy), Tuberosa (bílé květy), apod.

Velké druhy leknínů

Alba (bílé květy), Attraction (červené květy), Formosa (růžové květy), Leviathan (světle růžové vonné květy), Virginalis (bílé květy), apod.

Vhodný pěstební substrát

Pro pěstování leknínů je vhodný těžší jílovitý zahradní substrát, který lze obohatit o starší, dobře proleželý kompost (nejlépe z kravského hnoje). Se substrátem zacházíme opatrně, abychom zbytečně neznečišťovali a nekalili vodní hladinu. Pro pěstování leknínů je optimální pH pohybující se od 6,8 do 8,5.

Výsadba leknínů

Leknínům svědčí klidná a teplá voda (chladná, proudící voda opožďuje jejich růst). Vhodný termín výsadby nastává od začátku května do začátku června. Pro jednu rostlinu rezervujeme alespoň jeden metr čtvereční vodní plochy. Sázet můžeme přímo na dno nádrže nebo do nádob (například do plastového koše, do bedničky, kbelíku, umyvadla z umělé hmoty apod.), které se dají na dno nebo se dle potřeby podloží. Vysázené lekníny by měli mít jenom špičky mírně pokryty zeminou.

Hnojení leknínů

Bez dostatečné výživy lekníny příliš nekvetou. Pro doplnění živin jsou vhodné kostní moučka, rohová moučka, hořčík. Nevhodný je čerstvý hnůj, protože v něm obsažené nerozložené látky podporují hnilobné procesy ve vodě.

Přezimování leknínů

Na zimu můžeme nechat lekníny pod vodou. Vhodné je umístit je v co největší hloubce – alespoň do hloubky 40 centimetrů. V zimě je potřeba leknínům zajistit pravidelné okysličené vody. Další možností je rostliny i s balem z jezírka vyjmout a uložit je na bezmrazém místě (například ve sklepě), kde by měli zůstat až do dubna.

Zahradní jezírka - zakládáme zahradní jezírko

Výsadba vodních rostlin do zahradního jezírka

Zazimování zahradního jezírka

Údržba zahradních jezírek

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies