Výsadba vodních rostlin do zahradního jezírka

Víte, jaké rostliny vysadit do zahradního jezírka a jeho blízkého okolí? V dnešním článku si povíme více o druzích vhodných do mělkých i hlubokých vod a jejich výsadbě.

Leknín

Vhodný pěstební substrát

Pro pěstování vodních a bažinných rostlin je vhodný těžší jílovitý zahradní substrát, který obohatíme o starší, dobře proleželý kompost. Se substrátem zacházíme opatrně, abychom zbytečně neznečišťovali a nekalili vodní hladinu.

Výsadba bahenních rostlin do zahradního jezírka

Bahenní rostliny, jako je například blatouch bahenní, kosatec žlutý, tužebník jilmový a nebo mnoho druhů prvosenek, můžeme vysazovat v blízkosti vodních jezírek. Výše uvedené druhy vyžadují dostatečnou vlhkost a snášejí kolísání hladiny 10 centimetrů pod a nad normálním stavem hladiny.

Výsadba vlhkomilných rostlin do zahradního jezírka

Vlhkomilné rostliny, jako je například zběhovec plazivý, kontryhel měkký, poděnka, kakost bahenní, sadec konopáč, žluťucha žlutá, vrbiny, mnoho druhů kosatců a bohyšky vyžadují stálou vlhkost půdy, ale většinou nesnášejí zamokření. Vysazujeme je tedy v těsné blízkosti zahradního jezírko, nikoliv však na jeho břehu.

Výsadba vodních rostlin v mělčině

Do mělkých okrajů zahradního jezírka můžeme vysazovat rákos, sítinu a nebo puškvorec (jejich růst je vhodné korigovat umístěním rostlin do speciálních košů, které navíc umožní snadnou manipulaci s rostlinami). Vysadit zde můžeme také šmel okoličnatý, modrásek srdčitý, pryskyřník velký, orobinec a nebo žabník. Vhodné je tyto druhy sesazovat po malých skupinkách tak, aby nezakryly celou vodní plochu.

Výsadba leknínů do hluboké vody

Leknínům svědčí klidná a teplá voda. Pro jednu rostlinu rezervujeme alespoň jeden metr čtvereční vodní plochy. Sázet můžeme přímo na dno nádrže nebo do nádob (bedničky, kbelík, umyvadlo z umělé hmoty apod.), které se dají na dno nebo se dle potřeby podloží. Vysázené lekníny mají mít jenom špičky mírně pokryty zeminou.

Kromě leknínů, můžeme do hluboké vody vysazovat také lakušník a nebo vodní mor kanadský.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies