Zazimování zahradního jezírka

Pokud máte na zahrádce vlastní zahradní jezírko, kde pěstujete vodní rostliny a chováte ryby a nebo vodní želvy, nezapomeňte na to, že je potřeba jej před příchodem zimy řádně zazimovat. V dnešním článku Vám poradíme, jak na to!

Zahradní jezírko

Zazimování zahradního jezírka

Před příchodem zimy je potřeba zazimovat teplomilné živočichy (želvy, exotické druhy ryb) a také choulostivé vodní rostliny, které v zahradním jezírku žijí. Nesmíme také zapomenout na vyčištění jezírka od organických zbytků (zbytky rostlin, spadané listí, mrtví živočichové, apod.), aby se zde zbylým rostlinám a živočichům přes zimu dobře dařilo. Jezírko alespoň zčásti vypustíme, vyčistíme a vodu znovu doplníme.

Zazimování vodních rostlin

Zazimování vodních rostlin je poněkud složitější. Některé druhy vodních rostlin (například některé tropické druhy leknínů, vodní hyacinty, apod.) je nutné přemístit na zimu do tepla (například do zimní zahrady, sklepa či chladné a světlé místnosti, kde se teplota pohybuje od 8 do 15°C), jiné druhy můžeme nechat odpočívat na dně jezírka.  Zajímáme se o přezimování jednotlivých vodních rostlin, které máme v jezírku vysazeny a podle toho jim zajistíme vhodné podmínky.

V hloubce od 40-ti centimetrů níže můžeme nechat přezimovat veškeré mrazuvzdorné vodní a bahenní rostliny. Nádrž nemusí být takto hluboká ve všech částech, stačí větší prohlubeň ve středu jezírka - zde na zimu rostliny přemístíme z okrajových částí.

Pozor: Pokud v jezírku rostou rostliny se stonky vystupujícími nad hladinu, které v zimě zasychají, nikdy je před zimou neodřezáváme - slouží jako přírodní dýchací otvory pro rostliny i živočichy.

Zazimování vodních želv a ryb

Pokud chováme v zahradním jezírku ryby a nebo želvy, musíme myslet i na ně. Akvarijní rybky a teplomilné želvy z jezírka přemístíme na vhodné místo dříve, než začnou teploty dlouhodobě klesat pod 0°C. Ryby a želvy můžeme nechat zimovat při pokojové teplotě.

Ostatní ryby a některé druhy želv (například želvu nádhernou) můžeme nechat přezimovat přímo v zahradním jezírku - zde platí, že jezírka musí být hluboká alespoň 1 metr, nejlépe však okolo 1,5 metru  (na dně jezírka se teplota v takové hloubce v zimě pohybuje okolo 4°C). Dno by mělo být bahnité či písčité, aby se zde mohli přezimující obyvatelé jezírka schovat.

Pokud jezírko v zimě zamrzne, je důležité do zmrzlé hladiny udělat několik větších otvorů, aby mohli živočichové na dně zahradního jezírka dýchat. Pozor - hluk a otřesy nesvědčí zazimovaným rybám ani želvám, snažte se tedy otvory pro dýchání zajišťovat průběžně!

Pokud hrozí velké mrazy, je vhodné hladinu jezírka zakrýt polystyrénovými deskami, kusy dřeva a nebo například svazky větviček - voda nezamrzne a nebo se vytvoří jen slabší, nesouvislá vrstva ledu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies