Léčíme psy a kočky bylinkami

Je všeobecně známo, že bylinky umí vyléčit kdejaký lidský neduh, tak proč tohoto přírodního léku nevyužít i při léčbě zdravotních potíží našich čtyřnohých domácích mazlíčků, kterými jsou psy a kočky? Seznamte se s bylinkami, které zatočí s problémy s trávením, výtokem z očí či nachlazením.

Jitrocel

Ostropestřec zlepšuje trávení a léčí jaterní onemocnění

Pro zlepšení trávení pomůže našim čtyřnohým mazlíčkům bylinka zvaná Ostropestřec mariánský (Silybum marianum). Používají se semena, která se sbírají koncem léta (červenec - srpen), krátce před úplným dozráním. Jsou zdrojem silymarinu - zejména silybinu A a silybinu B, obsahují také flavonoidy, oleje, tuky, bílkoviny, hořčiny a biogenní aminy.

Podávání ostropestřce se doporučuje při poruchách trávení, poškození jaterní tkáně jedovatými látkami, jako podpůrná léčba chronických jaterních onemocnění a jaterní ciróze. Účelné je použití ostropestřce při žlučníkových potížích a nechutenství.

Dávkování: 15 semen (nejlépe rozdrcených) podáváme 2x denně - buď je přidáme k potravě a nebo z nich připravíme odvar. Preventivně lze zvířeti podávat 5 semen jednou denně.

S výtokem z očí zatočí Světlík lékařský

Trápí-li vašeho pejska či kočku výtok z očí, lze použít odvar ze Světlíku lékařského (Euphrasia rostkoviana). Sbírá se kvetoucí nať, která obsahuje aukubin, třísloviny, kumarín, hořčiny, silice, oleje, flavonoidy, kyselinu kávovou, soli mědi a hořčíku.

Díky výše uvedeným látkám má tato rostlina antibakteriální, antibiotické účinky, díky kterým výrazně tlumí oční záněty - například zánět očních spojivek, slzného váčku či víček. Také příznivě odstraňuje slzení očí, působí při jaterních potížích, poruchách látkové výměny, navíc zlepšuje trávení, tlumí bolesti žaludku a střev.

Dávkování: Oči oplachujeme silným odvarem z této rostliny, případně na oči přikládáme vatové tampóny namočené do odvaru. Nemusíme se bát, že bychom zvířeti uškodili - Světlík je bylinkou, která se doporučuje i pro novorozence. Odvar si připravíme tak, že 2 čajové lžičky sušené a rozdrcené natě přelijeme 200 mililitry vroucí vody. Necháme 15 minut louhovat, poté přecedíme a necháme vychladnout.

Trápí domácího mazlíčka kašel? Pomůže Jitrocel kopínatý!

Jitrocel kopínatý (Plantago lanceolata) je léčivá bylinka, která se hojně vyskytuje po celé České republice. Sbíráme čerstvé listy a to dříve, než se objeví květní stvoly (červen až srpen). Rostlina obsahuje glykosidy aukubin a catapol, enzymy invertin a emulsin, uhlohydrát xylin, xantofyl, vitamín C, kyselinu křemičitou, loliolid, tyrosol, fenolové kyseliny a fytoncidní látky (rostliné antibiotika).

Díky výše uvedeným látkám pomáhá odvar z jitrocele rozpouštět usazený hlen - díky tomu uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání. Také pomůže při poruchách trávení provázeném zácpou, zánětech močového měchýře, při krvavém močení či hojení ran, omrzlin a spálenin.

Dávkování: Jednu čajovou lžičku sušených a drcených listů spaříme 250 mililitry vroucí vody a necháme 5 minut louhovat, poté přecedíme a necháme vychladnout. Vnitřně podáváme 2x denně po 50 mililitrech, při zevním podání (léčba ran, omrzlin, spálením) aplikujeme na postižené místa formou obkladu.

Výše uvedenými výčet bylinek pomáhající našim čtyřnohým domácím mazlíčkům samozřejmě nekončí. O dalších léčivých účincích bylinek si povíme více v některém z dalších článků, které pro Vás připravujeme.

Další zajímavé články k tématu:

Léčivé byliny - abecední seznam a použití

Jak uchovávat bylinky?

Nejčastější chyby při pěstování bylinek

Sbíráme a sušíme bylinky na zimu

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.8 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies