Mražení bylinek
Nejsnadnějším způsobem, jak uchovat bylinky, je mražení. Díky mražení si bylinky zachovávají svou barvu i vůni. Opláchnuté bylinky nakrájíme nadrobno a vložíme do tvořítek na výrobu ledu, zalijeme je vodou a takto dáme zamrazit. Další možností je vložit je do mrazničky v sáčku.
Sušení bylinek na vzduchu
Bylinky sušíme zavěšené na teplém, suchém místě. Před sušením není vhodné bylinky omývat - voda podporuje rozvoj plísní. Více o sušení bylinek se dočtete v následujícím článku>
Sušení v mikrovlnné troubě
Další možností, jak uchovat bylinky, je pomocí mikrovlnné trouby. Před sušením bylinky omyjeme, osušíme a rozložíme do tenkých vrstev na jemný papír. Poté dáme na 2 až 3 minuty do mikrovlnné trouby. Každých 30 sekund je kontrolujeme a podle potřeby přerovnáme (aby schly rovnoměrně). Po usušení je necháme zchladnout, rozdrolíme a uložíme do vzduchotěsné uzavíratelné nádoby.
Bylinkový olej
Estragon, tymián, dobromysl a nebo například levandule si nejlépe zachovají svou chuť, pokud je naložíme do oleje. Zvolené druhy bylinek naskládáme do sklenice, přelijeme je kvalitním olejem a uzavřeme. Sklenici necháme alespoň dva týdny stát a každý den protřepeme. Pro výraznější chuť oleje bylinky vyměníme a necháme stát další dva týdny.
Bylinkový ocet
Bylinkový ocet si můžeme vyrobit podobným způsobem, jako bylinkový olej. Bylinky před naložením lehce rozdrtíme, naskládáme je do sklenice a přelijeme horkým jablečným a nebo vinným octem. Sklenici uzavřeme a necháme 2 až 3 týdny stát, pravidelně kontrolujeme. Vhodné je sklenici s bylinkovým octem pravidelně protřepat.
Diskuze