Jak uchovávat bylinky?

Bylinky lze uchovat několika způsoby – mražením, sušením nebo naložením do octa či oleje. Přečtěte si více o jednotlivých způsobech jejich uchování.

Uchování bylinek

Mražení bylinek

Nejsnadnějším způsobem, jak uchovat bylinky, je mražení. Díky mražení si bylinky zachovávají svou barvu i vůni. Opláchnuté bylinky nakrájíme nadrobno a vložíme do tvořítek na výrobu ledu, zalijeme je vodou a takto dáme zamrazit. Další možností je vložit je do mrazničky v sáčku.

Sušení bylinek na vzduchu

Bylinky sušíme zavěšené na teplém, suchém místě. Před sušením není vhodné bylinky omývat - voda podporuje rozvoj plísní. Více o sušení bylinek se dočtete v následujícím článku>

Sušení v mikrovlnné troubě

Další možností, jak uchovat bylinky, je pomocí mikrovlnné trouby. Před sušením bylinky omyjeme, osušíme a rozložíme do tenkých vrstev na jemný papír. Poté dáme na 2 až 3 minuty do mikrovlnné trouby. Každých 30 sekund je kontrolujeme a podle potřeby přerovnáme (aby schly rovnoměrně). Po usušení je necháme zchladnout, rozdrolíme a uložíme do vzduchotěsné uzavíratelné nádoby.

Bylinkový olej

Estragon, tymián, dobromysl a nebo například levandule si nejlépe zachovají svou chuť, pokud je naložíme do oleje. Zvolené druhy bylinek naskládáme do sklenice, přelijeme je kvalitním olejem a uzavřeme. Sklenici necháme alespoň dva týdny stát a každý den protřepeme. Pro výraznější chuť oleje bylinky vyměníme a necháme stát další dva týdny.

Bylinkový ocet

Bylinkový ocet si můžeme vyrobit podobným způsobem, jako bylinkový olej. Bylinky před naložením lehce rozdrtíme, naskládáme je do sklenice a přelijeme horkým jablečným a nebo vinným octem. Sklenici uzavřeme a necháme 2 až 3 týdny stát, pravidelně kontrolujeme. Vhodné je sklenici s bylinkovým octem pravidelně protřepat.

Léčivé byliny - abecední seznam a použití

Nejčastější chyby při pěstování bylinek

Používáme čerstvé bylinky v kuchyni

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies