Květopas jabloňový

Květopas jabloňový (Anthonomus pomorum L.) je brouk, který způsobuje škody především na jabloních, občas škodí i na hrušních. Výrazným způsobem snižuje úrodu zejména v případě, že je jaro chladné a stromy zakvétají příliš dlouho.

Jablka

Všeobecně o květopasovi jabloňovém

Květopas jabloňový (Anthonomus pomorum L.) je 3,5 až 4,5 milimetrů velký brouk, řadící se do čeledi Nosatcovitých (Curculionidae). Škodí na jaře, zejména v jabloňových (někdy také hrušňových) sadech, kde larvy vyžírají pupeny a květy (zejména generativní orgány poupat - tzn. pestíky, tyčinky, prašníky, semeníky), dospělí květopasové pak svým žírem citelně poškozují pupeny a mladé plody jabloní. Následkem napadení stromů květopasem se poupata nerozvíjí, hnědnou, zasychají a je ohrožena úroda. Nejvíce jsou poškozovány stromy, které rostou v blízkosti lesů či parků.

Jak květopas jabloňový vypadá?

Larvy květopase jabloňového jsou 5 až 6 milimetrů velké, rohlíčkovitě zahnuté, žlutavě zbarvené s tmavou hlavou. Dospělci jsou 3,4 až 4,5 milimetrů velcí, mají štít a tmavě hnědočervené krovky, které jsou porostlé hustými, tmavšími i světlejšími chloupky. Za středem krovek je zřetelný příčný oblouček, který tvoří světlé chloupky.

Dospělí jedinci přezimují v kůře stromů, hromadách listí, dřeva, případně v trsech trávy. Brzy na jaře (při teplotách od 10 a více °C) kladou samičky vajíčka do květních pupenů. Čím je jaro chladnější, tím více je poškozeno květů. Larvy se do měsíce po vylíhnutí kuklí, následně pak během chvilky se líhnou dospělí brouci.

Ochrana rostlin před květopasem

K ochraně rostlin před napadením květopasem jabloňovým lze použít následující přípravky: Novodor FC, Talstar 10 EC, Karate 2,5 WG.

Další zajímavé články k tématu:

Pravé a nepravé padlí u rostlin

Sezóna mandelinek

Pozor na běláska zelného

Hlístice Nemaslug - zbaví vás slimáků

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies