Pravé a nepravé padlí u rostlin

Padlí je houbová choroba, která se může vyskytnout na jakékoliv rostlině i její části. Padlí rozdělujeme na dva základní typy – pravé a nepravé. Víte, jak lze pravé a nepadlé padlí od sebe vzájemně rozeznat a nebo, jak před nimi ochránit rostliny na své zahrádce?

Růže

Pravé padlí - příznaky

Nejčastěji se s pravým padlím setkáme na růžích, trvalkách, zelenině a ovocných keřích. Na rostlině se při napadení pravým padlím objevují bělavé moučnaté skvrny, které jsou příznakem výtrusů houby, jenž byly na rostlinu zaneseny.Výtrusy této houby jsou prostřednictvím průduchů vpraveny do listů. Šíření infekce podporuje přehnojení, teplé a vlhké prostředí, zálivka na listy a nedostatečná vzdálenost mezi jednotlivými rostlinami.

Ochrana rostlin před pravým padlím

Prevencí je vhodně provedená zálivka (tzn. při zalévání nestříkat vodu na listy) a dodržování dostatečné vzdálenosti mezi rostlinami. Napadené části rostlin odstraňte a nejlépe spalte. Vhodný je postřik rostlin speciálními fungicidy. Chemické prostředky používejte pouze v případě, že jsou rostliny velmi silně napadeny.

Nepravé padlí - příznaky

Nepravé padlí je houbová choroba, která se nejčastěji vyskytuje na vinné révě, listnatých stromech, keřích, trvalkách nebo zelenině. To, že jsou rostliny napadené touto houbovou chorobou poznáme tak, že na spodní straně listů zpozorujeme bělavý až šedivý povlak, který postupně žloutne, hnědne nebo se zbarvuje do červenohnědé. Rozvoj infekce podporuje vlhké a teplé klima, zálivka na listy a nedostatečná vzdálenost mezi jednotlivými rostlinami.

Ochrana rostlin před nepravým padlím

Prevencí je pěstování rostlin na chladnějším a sušším stanovišti, vhodně provedená zálivka (nestříkat vodu na listy) a dodržování dostatečné vzdálenosti mezi rostlinami. Napadené části rostlin odstraňte a nejlépe spalte. Vhodný je postřik rostlin speciálními fungicidy. Chemické prostředky používejte pouze v případě, že jsou rostliny velmi silně napadeny.

Další zajímavé články k tématu:

Plísně na rostlinách - co s nimi ?

Molice - prevence a ochrana

Herbicidy, fungicidy, pesticidy a insekticidy

Jarní postřiky na ovocné stromy

7 nejčastějších škůdců pokojových rostlin

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies