Jaro je tady, klíšťata také

Jaro je obdobím, kdy se ve zvýšeném počtu začínají vyskytovat klíšťata. Ty mohu být nebezpečné nejen pro našeho domácího mazlíčka, ale také pro nás, protože jsou přenašeči různých nebezpečných onemocnění.

Pes a kočka

Klíště obecné - nejrozšířenější druh parazita

Psi mohou být v Evropě napadeni 11 různými druhy klíšťat. Nejrozšířenějším druhem je Klíště obecné (Ixodes ricinus), se kterým se můžeme setkat ve městech i na vesnicích po celé České republice. Klíště dosahuje před nasátím velikosti pohybující se od 2,5 do 5,5 milimetrů. Vlastní tělo se čtyřmi páry končetin na hřbetní straně pokrývá pevný štítek tmavě hnědé barvy. Hlava tohoto druhu klíštěte má typický chobot s tzv. háčky, které slouží pro uchycení v kůži hostitele. Na hlavě má také makadla, kterými vyhledává vhodné místo k přisátí a tzv. klepítka, které slouží k rozříznutí kůže.

Jak klíšťata škodí domácím mazlíčkům?

Klíšťata jsou přenašeči virových, bakteriálních a parazitárních infekcí - například boreliózy, klíšťové encefalitidy, atd. Tyto onemocnění se mohou vyskytnout nejen u lidí, ale také samotných zvířat. U citlivějších zvířat při kontaktu se slinami klíštěte dochází k nervovým změnám, které jsou provázené apatií a ospalostí. V některých případech může nastat i ochrnutí (tzv. klíšťová paralýza).

Klíšťata a onemocnění přenosná z klíšťat na psy

Kdy se nejčastěji vyskytují?

Nejčetnější je výskyt klíšťat v jarních měsících - tedy od konce dubna, do začátku června. V létě je výskyt klíšťat výrazně nižší. Mohou se objevit i na podzim, případně i při mírnějších zimách.

Důležitá je ochrana

Účinnou ochranou proti klíšťatům a také blechám je aplikace antiparazitik (nejoblíbenější jsou tzv. spot-on antiparazitika). Tento způsob ochrany je spolehlivý, účinný a vydrží až 3 měsíce. Důležité je nezapomenout dodržovat intervaly mezi jednotlivými aplikacemi. Další možnou ochranou jsou psí obojky, ty jsou ovšem méně účinné.

Jak správně vytočit klíště?

Lymská borelióza u psů a koček

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies