Jak zpříjemnit psům letní vedra?

Tak jako lidé, i psi, přivítají v letních měsících sebemenší možnost se kdekoli zchladit. Obrovská vedra dělají psům nemalé problémy, jak jim můžeme pomoci? Voda, voda a zase voda...

Pes na lehátku v bazénu

Zvířata mají ve vedrech podobné problémy jako lidi

Jak pro lidi, tak i pro zvířata, je voda potřebný zdroj k přežití. Tělo psa tvoří až ze 70 procent voda. Ve velkých vedrech je opravdu nutné umožnit vašemu mazlíčkovi časté pití vody. Nejhůře snášejí letní horké počasí pejsci, kteří mají problémy se srdcem, nebo s dýchacími cestami a samozřejmě také psi, kteří mají srst zbarvenou do tmavých barev.

Pozor na vlhkost vzduchu

S teplotou souvisí také vlhkost vzduchu, přičemž pro psy i lidi platí jedno pravidlo: Čím je větší relativní vlhkost vzduchu, tím hůře snáší organismus teplotní výkyvy. Při vysoké vlhkosti se tělo špatně ochlazuje, znemožněno je totiž ochlazování prostřednictvím odpařování vody z dýchacích cest nebo potu a organismus se poté rychleji přehřívá.

Plemena - venčení psů v létě

Během letních veder bychom měli venčení psa časově přeorganizovat. Pro důkladnější procházky s běháním a aportováním se hodí spíše na časné ráno a pozdní večer. Polední a odpolední procházky se svým čtyřnohým miláčkem bychom měli omezit jen na dobu pro psa nezbytně nutnou. Ideální trasa procházky vede přes stinná místa.

Letní procházky se psem po městě

Pokud možno nevystavujte psa chůzi po rozpáleném asfaltu, ušetříme ho alespoň bolestivých spálenin na tlapkách a nám odpadne nutnost jejich ošetřování. Pod balónky polštářků se objeví veliké puchýře, kůže pak odpadne do živého podkoží. Jedná se o velmi bolestivé popálení a psi stav si zhoršují lízáním postižených míst.

Když se pes přehřeje - co dělat?

Zpozorujete-li první náznaky únavy u psa, přerušte procházku. Mezi příznaky únavy patří například: pes si často sedá, odmítá nabízené hry, je dušný a kašle. Pokud dojde k přehřátí, je nutné psa ochladit.

Přehřátí se projevuje najčastěji výrazným tlukotem srdce, v těžších případech neschopností pohybu, průjmem, zvracením a teplotou přes 40 °C. Pozor, koupele ve vodě se moc nedoporučují.

Jak psa při přehřátí zchladit?

Nejlepší návod jak psa zchladit je zabalit ho do mokrých ručníků, zapnout na něj stolní ventilátor a chladit např. namrazenými balíčky zeleniny z mrazáku. Poté je dobré převézt psa na prohlídku k veterináři.

Svět psů -užitečné rady naleznete v následujících článcích:

Psí plemena – malá psí plemena

Psí plemena – velká psí plemena

Deset nejoblíbenějších psích plemen

Výběr psa podle plemene

Psí konzervy, granule nebo kosti?

Psí oblečky – trendy na jaro a léto 2008

Malý nebo velký pes?

Zajímavosti ze světa psů

Psí šampóny a kondicionéry

Psí plemena - plemena vhodné pro alergiky

Psí jména - jaké jméno dát pejskovi?

Prodám - koupím psa

Psí obojek nebo popruhy?

Psí obleček - vhodný dárek pro vašeho mazlíčka

Hřebeny pro psy a jiná zvířata

Deset nejoblíbenějších psích plemen

Štěně i chovatele si vybírejte pečlivě

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies