Hřebeny pro psy a jiná zvířata

Aby měli naši chlupatí zvířecí miláčci pěknou srst, musíme je často kartáčovat. Hřebeny používáme na psy, kočky, ale můžeme je použít i na různé druhy hlodavců. Jaké existují druhy hřebenů se dozvíte v článku.

Dalmatin

Hřebeny pro psy a jiná zvířata

Hřebeny používáme na psy, kočky, ale můžeme je také použít na různé druhy hlodavců. Aby měli naši chlupatí zvířecí miláčci pěknou srst, musíme je často kartáčovat.

Druhy hřebenů

  • hráblo – používá se místo hřebenu
  • hřeben s otočnými zuby – lépe rozčesává a srst nekudlí, vhodný na dlouhou rovnou srst
  • blešák – na vyčesávání blech, není vhodný na běžné rozčesávání
  • trimovací hřeben – používá se na odstranění odumřelé srsti, při pravidelné úpravě pes nelíná, srst zhrubne a získá lesk. Trimovací hřeben nesmí mít ostrou čepel, protože by srst seřezal a nevyčesal.

Další pomůcky vhodné k úpravě srsti

  • prořezávač – hřeben s ostrým břitem na prořezání srsti
  • efilační nůžky – používají se na prostříhání srsti a závěrečné doupravení psa po stříhání stříhacím strojkem
  • stříhací strojky – před použitím stříhacího strojku je potřeba psa vykoupat a rozčesat. Strojky jsou schopné psa ostříhat, ale mohou být používány maximálně po dobu 30 minut, protože se rychle zahřívají.
  • kartáčovací rukavice - drátěné nebo gumové
  • jelenice - slouží k doleštění srsti krátkosrtých plemen

Vhodné hřebeny pro jednotlivé druhy srsti

Krátkosrstá plemena

Pro krátkosrstá plemena ( např. dobrman, labrador, brazilská fila, vlčák, krátkosrstá kolie) používáme žíněné kartáče + vyčesávací rukavice, můžeme také použít gumové ovály a jelenici, která zajistí vysoký lesk srsti psa.

Dlouhosrsté plemena

Pro dlouhosrstá plemena (např. šeltie, bobtail, ši – tzu, bernardýn, novofundlandský pes, špic) používáme kovové hřebeny + kartáče dle velikosti psa (finišáky). Na rozčesání dlouhosrstých plemen můžeme použít také hřebeny s dlouhými zuby a širším rozestupem.

Psi s hrubou srstí

Pro hrubosrsté plemena (např. baset, skotský teriér, foxteriér, jezevčík) používáme k úpravě srsti drátěné kartáče s rovnými hroty (oboustranné). Psa kartáčujeme alespoň jednou do týdne. Tato srst vyžaduje také úpravu trimováním - škubáním a stříháním.

Psi s kadeřavou srstí

Pro kadeřavá plemena (pudly) používáme k úpravě jejich srsti kovové hřebeny nebo kartáče (finišáky) s měkkými hroty. Tvrdý kartáč by mohl chlupy vyškubat. Srst krátkými pevnými tahy nadzvedáváme a kartáčujeme jako by od těla, srst nesmíme uhlazovat k tělu. Nakonec psa ještě lehce pročešeme ve směru proti srsti, aby srst byla pěkně nadýchaná.

Psi s hedvábnou srstí

„Tento druh srsti vyžaduje mnoho péče, pokud péči zanedbáváte, srst se brzy znečistí a plstnatí. Tato srst vyžaduje častější koupání, nejlépe jednou za tři měsíce”, říká odborník. K úpravě psů s hedvábnou srstí (např. jokšírský teriér, maltézský psík, labutěnka) používáme kovové hřebeny nebo kartáče s dlouhými zuby. Psa je nutné denně kartáčovat.

Psi se zvláštní úpravou srsti

Zvláštní úpravu srsti vyžadují např. plemena komodor, puli s tzv. šňůrovitou srstí. Tato srst se nechává zplstnatět do ploten nebo provazců a takto hotová je asi ve třech letech psa. Pečlivě z ní musíme vybírat nečistoty, které se psovi v srsti uchytí hlavně na procházkách. Nedoporučuje se časté koupání, protože tato srst je dobře proschlá až za několik dní (ideální je psa koupat v létě).

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies