Basethaund - nejlepší Colombův přítel

Jméno „basset” má původ ve francouzském slově bas, což znamená nízký. Tvar hlavy a vynikající čich ukazují na to, že baset vznikl ze zakrslé mutace bladhaunda. Baset byl dovezen do Velké Británie teprve v druhé polovině 19. století.

Baset

Basethaund a jeho původ

Basethaund vznikl koncem 16. století ve Francii. Jméno „basset” má původ ve francouzském slově bas, což znamená nízký. Tvar hlavy a vynikající čich ukazují na to, že baset vznikl ze zakrslé mutace bladhaunda. Baset byl dovezen do Velké Británie teprve v druhé polovině 19. století.

Charakteristika a povahové rysy psa

I když má baset smutný výraz, je to pes živý, družný a dobromyslný. Basethaund je veselý, přátelský a dosti temperamentní pes. Basset Hound je také něžný a velmi klidný, až flegmatickým dojmem působící pes se zvučným, melodickým štěkotem. Svým efektním zevnějškem si pes vynucuje neobyčejnou pozornost. Děti baset velmi miluje. Je velice dobře přizpůsoben pro život v rodině. Někdy může být i tvrdohlavý a neposlušný.

Basethaund a jeho výška, váha, srst

Průměrná výška baseta se pohybuje v rozmezí 33 až 28 centimetrů. Váha je úměrná výšce, standard FCI přesnou váhu neudává. Váha se pohybuje v rozmezí 18 až 27 kilogramů. Basethaund má krátkou, hladkou a hustou nepříliš jemnou srst. Zbarvení je černé, bílé s tříslovými nebo citrónovými plotnami, přípustná je jakákoli barva obvyklá u honičů.

Péče o srst basethaunda

Pouze v období línání je nutné denní kartáčování k odstranění uvolněné srsti. Psa koupejte jen v případě nutnosti. Uši psa je nutné udržovat v čistotě, drápky krátké.

Výchova basethaunda

Výchova basethaunda probíhá bez problémů. Tito psi se snadno a rychle učí. Baset se dožívá průměrného věku 12 let, ale i déle.

Pohyb psa

Snažte se zajistit basetovi hodně pohybu, protože jej potřebuje. Má rád dlouhé procházky, při kterých může prozkoumávat okolní živé ploty a houštiny. Je-li přinucen k usedlému životu, má sklon k tloustnutí. Důsledkem jsou také záněty kloubů v pokročilejším věku baseta.

Basethaund – zajímavost

Baset je oblíben u velmi mnoha malířů a reklamních pracovníků a jistě si vzpomenete na baseta - „psa” - detektiva Colomba. V USA je baset Fred z kresleného seriálu přímo zosobněním vlídného humoru.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies