Čokoládové lanýže obalované v kokosu, metých oříšcích nebo kakau
Budeme potřebovat 100 gramů čokolády na vaření, 50 gramů másla, 150 gramů moučkového cukru, 1 polévkovou lžíci rumu (nebo rumové aroma), 1 čajovou lžíci kvalitního kakaa., strouhaný kokos, kakao a nebo mleté oříšky na obalení.
Čokoládu nalámeme na menší kousky a společně s máslem vložíme do malého kastrůlku a položíme na rozehřátou plotýnku. Pozvolna zahříváme, dokud se nám čokoláda a máslo nerozpustí. Poté odstavíme z plotýnky a postupně začneme přidávat moučkový cukr. Nejprve přidáme polovinu cukru a mícháme, dokud směs nezíská krémovou konzistenci. Následně přidáme kakao, rum nebo rumové aroma a zbylý cukr, který by nám měl domomoci k tomu, aby se vytvořila tuhá směs. Z této směsi si vždy odebereme kousek, vytvoříme z něj kuličku a namočíme ji do kokosu, kakaa a nebo mletých oříšků.
Tip: Výběrové čokolády a pralinky od světových výrobců najdete v internetovém obchodu www.rigalli.cz.
Marcipánové pralinky s čokoládovou náplní
K přípravě marcipánových pralinek budeme potřebovat 150 gramů oloupaných mandlí, 200 gramů moučkového cukru a ½ bílku.
Na náplň si připravíme 100 gramů mléčné čokolády, 100 - 150 mililitrů šlehačky, 1 polévkovou lžíci rumu nebo rumové aroma, 1 polévkovou lžívi mletých pistácií.
Mandle nameleme na jemno nebo roztlučeme v hmoždíři a s prosátým moučkovým cukrem a bílkem vypracujeme v těsto. Náplň do pralinek si připravíme tak, že šlehačku nalijeme do malého kastrůlku, položíme na plotýnku a pozvolna přivedeme k varu. Poté odstavíme z plotny a položíme na prkénko. Do šlehačky začneme postupně přidávat kousky mléčné čokolády. Když se nám čokoláda ve šlehačce rozpustí, položíme kastrůlek zpátky na sporák a znovu přivedeme k varu a opět odstavíme. Do směsi přidáme mleté pistácie (použít můžeme i jiný druh oříšků - záleží na naši chuti). Náplň necháme vychladnout, poté jí plníme marcipánové pralinky.
Tip: Pro tvorbu pralinek lze použít tvořítka na led.
Diskuze