Jak často se kočky (k)očkují?

Jak správně cestovat s kočkou? Jak probíhá první prohlídka u veterináře? Jaké choroby mohou postihnout vaše koťátko i dospělou kočku? Na tyto a další dotazy vám odpoví MVDr. Zdeněk Cvrček.
Injekční stříkačka

I kočky se (k)očkují

Pořídíme-li si koťátko obyčejné evropské kočky domácí s představou, že to je forma levného domácího mazlíčka, které vydrží všechno, bude mít nenáročnou údržbu a dáte mu sem tam konzervu a zbytek si naloví, můžete se dočkat někdy docela udivujících překvapení, která nepřipraveného chovatele a jeho peněženku nepříjemně zaskočí. Průměrná životnost kočky je v Anglii 16 let (u nás jenom 4). Je tedy třeba počítat s její potenciální dlouhověkostí.

Tomu by měla odpovídat výbava a postavení zvířete v rodině. Představa, že se kočce něco stane a majitel ji převáží autem k veterináři v krabici od dortu nebo od bot není tak absurdní, jak by se mnohým zdálo. Kočka je tvor od přírody svobodomyslný a životnost krabice dosahuje pouze několika minut. Zvlášť pokud kočka pochopí, kam ji vezou. Poté se stává kočkou volně uloženou v autě a posléze kočkou za oknem, kočkou v obličeji spolujezdce, kočkou za krkem řidiče a setkal jsem se i s kočkou, která se stala tragédií pod nohama řidiče.

Jak správně cestovat s kočkou?

Chovatel hodný toho jména počítá s pravidelnými návštěvami veterináře a pořídí si na kočku přepravku. Tím nemyslím basu od piva, ale pevnou spolehlivě uzavíratelnou klec s držadlem a mříží vpředu. Dělají se jednak proutěné a jednak plastové s kovovou mříží. „Osobně se přimlouvám za ty plastové”, říká MVDr. Zdeněk Cvrček. Nepruží a pokud jsou pečlivě zavřené, kočka se z nich nedostane, má uvnitř pocit soukromí a bezpečí, a přepravka drží pohromadě mnohem lépe a déle, než ta proutěná. Navíc se dá velmi snadno udržovat a dezinfikovat, což oceníme zvláště v případě, že se kočka uvnitř pomočí, pokálí nebo se jí udělá v autě nevolno.

Přepravní klec je základním vybavením kočky

Přepravní klec je základním vybavením kočky ale také psa, stejně, jako u psa obojek, vodítko a košík. Zakoupit ji můžete ve specializovaném obchodě nebo supermarketu nebo také u veterináře. Tam sice někdy na objednávku, ale každý veterinář má telefon a navíc bude potěšen, že k péči o kočku přistupujete zodpovědně a ještě mu uděláte kšeft navíc. Nová plastová přepravka stojí něco mezi 350 až 450 korunami a mnohokrát se vám vyplatí.

Přivezete-li kočku např. na operaci, otevřete dveře u auta a kočka se zazmítá a pádí v nejlepším případě domů, rozhodně nebylo dosaženo žádaného cíle. Veterinář musel pro tento zákrok vyhradit operační čas, platí sestru, energii, a mohl mezitím ošetřovat další pacienty nebo se konečně věnovat rodině, kterou kvůli cizím zvířatům věčně odsouvá na vedlejší kolej. Pokud jste zaplatili např. 200,- Kč zálohu na operaci, právě jste přišli o polovinu ceny přepravního boxu.

Když kočku přinesete do ordinace

Když tedy úspěšně přinesete kočku do ordinace, zkontrolujte, jestli je zavřené okno. Zavřete za sebou všechny dveře, kterými procházíte a nevěřte, že kočka neví, kde je. Ona je malá, nikoli „blbá”. Vzpomeňte na kocoura Garfielda a jeho zoufalý výkřik „Proboha, veťák”!!!

Počítejte s tím, že při otevřeném okně nebo dveřích může být doma dřív než vy. Pokud je váš tygr spíše Cattzillou než něžným mazlíčkem, raději svého zvěrolékaře na tuto skutečnost upozorněte dřív než to udělají kočičí zuby a drápy.

Většina koček je v přepravce klidná a cítí se tam ve větším bezpečí, než na osvětleném volném prostranství vyšetřovacího stolu. Někdy veterinář naváže kontakt se zvířetem v kleci, někdy si přeje, abyste zvíře vytáhli sami. I přes uklidňující hlazení a chlácholení je třeba počítat s tím, že se kočka vymrští a bude se snažit schovat.

První prohlídka kočky u veterináře

První prohlídka předpokládá vyšetření očí, uší, srsti, a hlavně poslech fonendoskopem. Mezi kočkami je velice rozšířená infekční laryngotracheitida.

Infekční laryngotracheitida

Je to virová choroba horních cest dýchacích. Laik si většinou všimne občasné rýmy, kýchání a frkání, někdy se objevuje také výtok z očí. „Mazání očí mastičkou skutečně nestačí a je to jenom plýtvání sil a financí”, říká MVDr. Zdeněk Cvrček. Zvíře je potřeba léčit celkově dřív, než se z toho vyvine zánět (zápal) plic. Donedávna toho proti virům mnoho nebylo a léčba se prováděla jen antibiotiky s vírou, že se potlačí bakterie, které napadají tělo jako druhotná infekce a s viry si organismus už nějak poradí.

Dnes už je k dispozici aminokyselina, která zabraňuje replikaci viru a podává se ve formě sypkého prášku do krmiva. Antibiotiky se léčí přidružená bakteriální infekce. Po vyhojení a rekonvalescenci (nejlepší je u zdravého koťátka) lze proti této chorobě naočkovat.

První očkování je potřeba zopakovat alespoň jednou nebo dvakrát a poté každý rok. Vakcína déle než rok nedrží ! A protože se lze nakazit i nepřímou cestou, je třeba očkovat i kočky zcela domácí, které nikam nechodí. Virus přinesete domů i na botách.

Vyšetření uší je důležité

Vyšetření uší je důležité pro nebezpečí parazitů zákožek mnoha druhů. Špinavé uši u kočky představují 98% pravděpodobnost, že se jedná o ušní svrab. Zní to sice děsivě, ale léčba je v podstatě velmi jednoduchá při dodržení pokynů veterinárního lékaře. Hlavně nesmí být předčasně ukončena.„Všechny učebnice sice popisují riziko pro člověka, já osobně ale neznám jediného veterináře, který by svrab od kočky chytil”, říká MVDr. Zdeněk Cvrček. Onemocnění kůže trápí nejen kočky.

Sdílení mezi kočkou, psem a králíkem však mohu prokázat. Pokud jsou tedy v domácnosti všechny tyto druhy pohromadě, je třeba léčit všechna vnímavá zvířata najednou. To se samozřejmě týká i zvířat jednoho druhu, je- li tedy v kontaktu řekněme pět koček, je potřeba vyšetřit a léčit všechny souběžně. Jinak parazit přežije a začínáme nanovo od začátku.

Jaké další onemocnění hrozí kočkám?

Škrkavky a tasemnice

Škrkavky a tasemnice je třeba předpokládat u každé kočky a odčervování by mělo být zcela samozřejmou věcí. Vždy dvakrát za sebou po 10 až 14 dnech, aby byly zachyceny dvě generace parazitů za sebou. Zákrok se opakuje každého čtvrt až půl roku. Zde platí totéž co u psů, nelze věřit tvrzením o jediném podání. A zase se odčervují všechna vnímavá zvířata naráz.

Panleukopenie

Panleukopenie je virová choroba s dlouhou inkubační dobou (měsíce až roky), která se projevuje postupným rozpadem krvetvorného systému. Léčba je pouze podpůrná a udržovací, stojí hodně úsilí a peněz. Jediným účinným řešením je očkování.

Calicivirus

Calicivirus je virové onemocnění trávicího traktu. Léčit lze symptomaticky, bývá součástí sdružených vakcín pro kočky.

Chlamydióza je u koček obtížně diagnostikovatelná

Chlamydióza je choroba způsobená mikroorganismem stojícím vývojově mezi viry a bakteriemi. Lze tuto chorobu léčit antibiotiky, lze kočku také očkovat. Chlamydióza je přenosná na člověka a je obtížně diagnostikovatelná. Léčba není náročná, u člověka se obvykle projevuje jako lehké nachlazení.

Lymská borelióza

Lymská borrelióza je bakteriální choroba, snadno očkovatelná, nesnadno léčitelná, obtížně a draze diagnostikovatelná. Přenáší se bodavým hmyzem (blechami) a klíšťaty. Tímto hmyzem je potenciálně přenosná na člověka. U koček se obvykle pozná až při ochrnutí. Očkováním koček a psů se snižuje riziko přenosu na člověka. O správném vytáčení klíštěte se více dozvíte v článku ZDE.

Vzteklina

Zcela paradoxně bývá naočkováno více koček, které se k ní nemohou dostat, než těch, které by představovaly skutečné potenciální nebezpečí. Před plošnou vakcinací lišek byla kočka potenciálním vektorem mezi lesem a člověkem. V současnosti se vzteklina na našem území nevyskytuje, přesto je potřeba věnovat této chorobě zvýšenou pozornost, především v pohraničí.

„Nedoporučuji očkovat vzteklinu současně se sdruženou vakcínou, je potřeba ji aplikovat zvlášť v alespoň 14 ti denním odstupu od jiných chorob”, říká MVDr. Zdeněk Cvrček. Američtí autoři se domnívají, že současné podání vakcíny proti vzteklině a panleukopenii se může podílet na vzniku zhoubného bujení u koček.

FIV, FeLV, FIP

FIV, FeLV, FIP jsou choroby způsobené tzv. retroviry, společná je pro ně velmi dlouhá inkubační doba v horizontu několika let.

Plísně u koček

Plísně. především rodu Microsporon a Trichofyton. Jsou přenosné na člověka. U koček jsou plísně nesnadno a draho diagnostikovatelné, velmi snadno léčitelné a snadno očkovatelné.

V současnosti je to jediná choroba, kdy vakcína, tedy očkování, současně léčí. Ale je třeba podat alespoň tři dávky. Léčba jinými prostředky je docela drahá, náročná a méně účinná. Vakcína ale působí jen proti dvěma rodům těchto plísní.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies