Pes - operace u zvířat

Pokud je u vašeho zvířecího miláčka nutné, aby podstoupil chirurgický zákrok, je potřeba dodržet několik základních pravidel, která usnadní průběh operace, zamezí případným komplikacím a mohou výrazně ovlivnit následnou léčbu.
Pes

Pes - operace u zvířat

Pokud je u vašeho zvířecího miláčka nutné, aby podstoupil chirurgický zákrok, je potřeba, abyste dodrželi několik základních pravidel, která usnadní průběh operace, zamezí případným komplikacím a mohou výrazně ovlivnit následnou léčbu. Objevili jste v moči vašeho pejska krev?

Pes a operace - potrava před operací

Protože chirurgický zákrok proběhne v narkóze, je velmi důležité aby vaše zvíře bylo v den zákroku hladové. Plný žaludek zatěžuje oběhový systém a může v důsledku podání některých anestetik vyvolat zvracení a zvýšit riziko vdechnutí obsahu do plic. Po dobu 12 hodin před provedením operačního zákroku se nesmí zvířeti podávat žádná potrava! Vybírejte krmivo pro vašeho psa...

Pes a operace - pitný režim před operací

6 hodin před provedením operačního zákroku, je nutné, aby se odebrala zvířeti také voda. Délka žíznění je ovlivněna venkovní teplotou a stářím zvířete.

Pes a operace - pohyb před operací

V den předcházející zákroku a v den zákroku je nutné vyhýbat se nadměrné fyzické námaze zvířete (např. intenzivní dlouhé procházky nebo běhání psa u kola). Ideální je před operačním zákrokem vyvést zvíře na krátkou klidnou procházku, samozřejmě pokud to dovolí jeho zdravotní stav. Procházky s pejskem - více v článku.

Pes a operace - močení a stolice

Den před provedením zákroku a zejména v den zákroku je nutné umožnit zvířeti neomezené močení a kalení například během krátkých procházek nebo vytvořením odpovídajících podmínek doma. Vyprázdněná střeva a močový měchýř usnadňují veterinárnímu lékaři provedení zákroku. U zvířete se také velmi snižuje riziko pomočení nebo pokalení při buzení z narkózy.

Pes a operace – kdy nelze operaci provést

Je velmi důležité informovat svého veterinárního lékaře o veškerých změnách tykajících se změn zdravotního stavu vašeho zvířete například průjem, zvracení, nechutenství nebo apatické chování. Týká se to také říje u fen. Na základě těchto informací a případného dodatečného vyšetření veterinární lékař vyhodnotí, zda–li je možno daný zákrok provést, aniž by ohrozil život zvířete.

Pes a operace – buzení po narkóze

Ještě několik hodin po provedeném chirurgickém zákroku s celkovou anestézií jsou tlumeny normální funkce organismu zvířete. Po dobu kdy se zvířata budí z narkózy projevují nadměrnou citlivost na vnější podměty (hluk, dotek). Také tělesná teplota u zvířat po narkóze klesá, proto je nutné zajistit zvířeti po zákroku úplný klid a umístit ho v teplé místnosti nebo zvíře alespoň přikrýt dekou. Důležité je zvíře, které se právě budí z narkózy mít pod neustálým dohledem, protože zvíře se může nekoordinovaně pohybovat a způsobit si tím zranění.

Pes a operace – krmení po operaci

Krmení zvířete po zákroku se nedoporučuje. Anestetika, které se podávají před provedením zákroku působí ještě určitou dobu po zákroku a mohou vyvolat zvracení nebo poruchy při polykání. Důležité je, aby zvíře dřív než dostane potravu mělo dostatečné množství tekutin, které potřebuje.

Pes a operace – pohyb po operaci

Po snadnějších chirurgických zákrocích se doporučuje 2 – 3 dny omezený pohyb zvířete, u vážnějších zákroků (například po kastraci, operacích nádorů) se doporučuje rekonvalescence a omezený pohyb minimálně 8 – 10 dní. Rakovina bohužel hrozí i pejskům. Pokud se rány dobře hojí, je možné po rekonvalescenci začít se zvířetem chodit na krátké procházky, při kterých se moc neunaví a vyvarovat se jakýmkoliv prudkým pohybům. Důležité je mít zvíře při venčení pod neustálým dohledem!!!

Pes a operace – močení a stolice

Protože zvíře před provedením operačního zákroku nesmí přijímat potravu, jejíž následkem je zpomalení činnosti střev, je možné, že zvíře nemusí mít během prvních dvou dnů stolici. Močení by mělo být v pořádku již krátce po zákroku. Jakékoliv odchylky je nutno okamžitě hlásit veterinárnímu lékaři.

Pes a operace – léky

Ve většině případů je nutné, aby vaše zvíře po zákroku užívalo antibiotika nebo utišující a protizánětlivé prostředky. Doporučení veterinárního lékaře týkající se dávkování a doby užívání těchto přípravků musí být přísně dodržována!!! V opačném případě celý léčebný postup nemusí přinést očekávaný výsledek.

Pes a operace – použití ochranného límce

Je důležité, abychom zvířeti zabránili, aby si rány samo ošetřovalo. K tomu slouží ochranné límce, které zabrání nejen zvířeti aby se ran dotýkalo, ale především zabraňují poškození stehů, které si snaží zvíře z rány samo odstranit.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.4 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies