Střípky z historie dezertu Tiramisu
O přesném původu tohoto lehkého italského dezertu se do dnešní doby vedou spory, protože si jej přivlastňují čtyři regiony: Piemont, Lombardie, Benátsko a Toskánsko. Doslovně přeloženo slovo Tiramisu znamená „vytáhni mne nahoru" nebo „posil mě", „povzbuď mě".
Pro zajímavost:
Traduje se, že jej benátské ženy připravovali svým mužům již v dobách renesance, aby povzbudili jejich sexuální apetit.
Jaké suroviny budeme potřebovat
K přípravě tohoto lahodného dezertu budeme potřebovat 1 šálek silné presso kávy pokojové teploty, 30 až 40 podlouhlých cukrářských piškotů nebo velké balení kulatých piškotů (nejlepší jsou pravé italské piškoty), 1 vanilkový cukr, 1 lžíci brandy, 1 lžíci Marsaly nebo likéru Amaretto.
Na krém budeme potřebovat 500 gramů pravého italského sýru Mascarpone (je vyráběn z čerstvé smetany a prodává se jako nezralý), 6 vajíček, 3 polévkové lžíce moučkového cukru, 1,5 dcl brandy, 1,5 dcl Marsaly nebo kávového likéru (ale i kakaového, mandlového apod.).
Jak na přípravu originálního dezertu Tiramisu
- Nejprve si uvaříme kávu, aby vychladla.
- Ve velké míse elektrickým šlehačem vymícháme žloutky s moučkovým cukrem. Mícháme je do té doby, až směs získá odstín slonoviny (cca 2 - 3 minuty).
- V samostatné nádobě smícháme sýr mascarpone s brandy, likérem a vanilkovým cukrem. Mícháme tak dlouho, dokud není směs dokonale hladká. Někteří sýr Mascarpone nahrazují levnější surovinou - pomazánkovým máslem. Ta ovšem nemá s originálním receptem na tento dezert nic společného.
- Oba krémy důkladně smícháme.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh, který jemně vmícháme do krému.
- Vychlazenou kávu s lžící brandy a likéru vylijeme do misky, kde postupně namáčíme vždy půlku piškotů tak, aby přiměřeně nasákly. Klademe je vedle sebe do mísy obdélníkového tvaru.
- Přikryjeme polovinou krému a postup zopakujeme. Poslední vrstva by měla být z krému.
- Na závěr můžeme povrch dezertu posypat kakaem, sekanými oříšky, mandlemi nebo strouhanou hořkou čokoládou.
- Nakonec dáme Tiramisu odležet do lednice - nejméně 2 hodiny, nejlépe přes noc.
Diskuze