Italský dezert Tiramisu - jeho příprava krok za krokem

Tiramisu je lehkým a časově nenáročným dezertem, který se s velkou oblibou připravuje v mnoha českých i zahraničních domácnostech. Variací na lahodné Tiramisu je velmi mnoho, ovšem originální recept je jen jeden. A ten Vám v dnešním článku představíme.

Tiramisu

Střípky z historie dezertu Tiramisu

O přesném původu tohoto lehkého italského dezertu se do dnešní doby vedou spory, protože si jej přivlastňují čtyři regiony: Piemont, Lombardie, Benátsko a Toskánsko. Doslovně přeloženo slovo Tiramisu znamená „vytáhni mne nahoru" nebo „posil mě", „povzbuď mě".

Pro zajímavost:

Traduje se, že jej benátské ženy připravovali svým mužům již v dobách renesance, aby povzbudili jejich sexuální apetit.

Jaké suroviny budeme potřebovat

K přípravě tohoto lahodného dezertu budeme potřebovat 1 šálek silné presso kávy pokojové teploty, 30 až 40 podlouhlých cukrářských piškotů nebo velké balení kulatých piškotů (nejlepší jsou pravé italské piškoty), 1 vanilkový cukr, 1 lžíci brandy, 1 lžíci Marsaly nebo likéru Amaretto.

Na krém budeme potřebovat 500 gramů pravého italského sýru Mascarpone (je vyráběn z čerstvé smetany a prodává se jako nezralý), 6 vajíček, 3 polévkové lžíce moučkového cukru, 1,5 dcl brandy, 1,5 dcl Marsaly nebo kávového likéru (ale i kakaového, mandlového apod.).

Jak na přípravu originálního dezertu Tiramisu

  • Nejprve si uvaříme kávu, aby vychladla.
  • Ve velké míse elektrickým šlehačem vymícháme žloutky s moučkovým cukrem. Mícháme je do té doby, až směs získá odstín slonoviny (cca 2 - 3 minuty).
  • V samostatné nádobě smícháme sýr mascarpone s brandy, likérem a vanilkovým cukrem. Mícháme tak dlouho, dokud není směs dokonale hladká. Někteří sýr Mascarpone nahrazují levnější surovinou - pomazánkovým máslem. Ta ovšem nemá s originálním receptem na tento dezert nic společného.
  • Oba krémy důkladně smícháme.
  • Z bílků ušleháme tuhý sníh, který jemně vmícháme do krému.
  • Vychlazenou kávu s lžící brandy a likéru vylijeme do misky, kde postupně namáčíme vždy půlku piškotů tak, aby přiměřeně nasákly. Klademe je vedle sebe do mísy obdélníkového tvaru.
  • Přikryjeme polovinou krému a postup zopakujeme. Poslední vrstva by měla být z krému.
  • Na závěr můžeme povrch dezertu posypat kakaem, sekanými oříšky, mandlemi nebo strouhanou hořkou čokoládou.
  • Nakonec dáme Tiramisu odležet do lednice - nejméně 2 hodiny, nejlépe přes noc.

Recepty na rychlé dezerty z lístkového těsta

Recepty na chutné vánoční dezerty

Krémšnit - pudinková vášeň

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies