I pes může onemocnět chřipkou

Psí chřipka (Paraintluenza) je nakažlivé virové onemocnění, k jehož přenosu dochází prostřednictvím kapénkové infekce. Postiženo je zejména dýchací ústrojí zvířete, při těžší formě psí chřipky může být postižen i mozek. Ohroženi jsou především psi trpasličích a malých plemen.

Pes, kravata

Rizikové skupiny psů

Ohroženi jsou především psi trpasličích a malých plemen, větší psi mají přirozenou imunitu. Nebezpečná je psí chřipka pro staré psy, kterým hrozí riziko srdečních kolapsů nebo plicních onemocnění a také pro štěňata, které nemusí mít dostatek obranných látek. Psí senioři i štěňata chřipkové stavy velice těžce snášejí, je proto nezbytné jim v případě nakažení věnovat maximální péči.

Skrytá nebezpečí domácích mazlíčků

Příznaky psí chřipky

Psí chřipka může probíhat v několika formách - mírné, těžké a atypické. V případě, že se pes nakazí chřipkou, lze u něj zpozorovat následující příznaky: suchý kašel (v případě těžší formy onemocnění dávivý kašel doprovázený zvracením), výtok z nosu a očí, ubývání na váze, zvýšenou tělesnou teplotu, malátnost a nechutenství. Atypická forma psí chřipky se projevuje kromě výše uvedených příznaků také nekoordinovaností pohybů a ochrnutím zadní části těla. Inkubační doba tohoto onemocnění je 4 až 9 dní. K nakažení psa dochází kapénkovou infekcí, virus se vylučuje i močí.

Léčba a prevence psí chřipky

Pokud psí chřipku nebudeme včas u svého domácího mazlíčka léčit, může se u něj vyskytnout řada komplikací v důsledku souběžného uplatňování dalších mikroorganismů - od zánětu mandlí až po zánět plic. Léčba se provádí prostřednictvím antibiotik, které mají až 95% úspěšnost. Proti psí chřipce existuje účinná vakcína. Je vhodné každoroční přeočkování, protože imunita u psa s věkem klesá. Dle dostupných informací není psí chřipka přenosná na člověka, ovšem člověk může svého psa chřipkou nakazit.

Povinné očkování štěňat

Pes a epilepsie

Výtoky z očí u psů

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies