Skrytá nebezpečí domácích mazlíčků

Zvíře v domácnosti má spoustu kladů a svému majiteli poskytuje hodně radosti. Přece jen se však nevyhneme tomu, že každé zvíře může představovat pro člověka a hlavně děti jisté ohrožení. Jaká jsou nejčastější rizika spojená s chovem zvířat?

Domácí mazlíčci

Alergie

Může vzniknout, když je dítě ve styku se zvířecí srstí, peřím, výkaly, slinami. V české populaci trpí alergií třetina dětí, deset až patnáct procent dětí má astmatické potíže. Na jednu stranu může být setkání se zvířetem pozitivem v tom, že si dítě vyvine toleranci, ale na druhou stranu se tak riziko vzniku alergie zvyšuje. Nejcitlivějším alergenem je jednoznačně kočka, ale každé, i bezsrsté zvíře produkuje alergeny ve slinách a v moči. Je méně známo, že i sklípkani mohou vyvolat alergii - brání se stíráním jemných chloupků ze zadečku, na které některé citlivější osoby mohou získat alergii. Chov žádných domácích zvířat se nedoporučuje tam, kde jsou známy dispozice dítěte k astmatu.

Kočičí plemena vhodná pro alergiky

Salmonelóza

Hrozí hlavně od obojživelníků - 11 % případů salmonely u dětí má původ ve styku s ještěrkami, želvami a dalšími plazy. Kromě rizika salmonelózy hrozí i možnost alergických reakcí.

Salmonelóza andulek

Toxokaróza

Tato nemoc je způsobena škrkavkami. Z vajíček škrkavek se ve střevě infikovaného člověka vylíhnou larvy, které pronikají až do cév.

Cévami putují do jater, z jater pak mohou proniknout prakticky do jakéhokoliv orgánu. V lidském těle mohou larvy žít i několik let bez jakýchkoli příznaků. Někdy se může objevit průjem, zvracení, nechutenství, bolesti břicha, teploty, bolesti svalů a kloubů, kožní vyrážka, poruchy vidění apod.

Parazité u psů a koček a riziko přenosu na člověka

Leptospiróza

Jedná se o horečnaté bakteriální onemocnění, které přenášejí hlodavci, přesněji řečeno jejich výkaly (vylučují tzv. leptospiry). Tímto onemocněním se může nakazit jak zvíře, tak i člověk.

Pro člověka může být leptospiróza smrtelná. Nejlepší prevencí je vyhýbat se znečištěné vodě a věcem, které mohly přijít do kontaktu s výkaly hlodavců (vše omývejte pod tekoucí vodou). Nekonzumujte také nedostatečně omytou zeleninu.

Leptospiróza u psů

Vzteklina

Přenáší se slinami, pokousáním (případně i poškrábáním) nemocným zvířetem. Nositeli vztekliny je většinou divoká, volně žijící zvěř.

Inkubační doba u člověka je 10 dní až několik měsíců. Vzteklina může být pro člověka smrtelná. V případě pokousání žádejte po majiteli zvířete očkovací průkaz, není-li zvíře očkováno, ihned vyhledejte lékařskou pomoc.

Očkování a vzteklina

Chlamydie

Největší riziko nákazy chlamydií hrozí od papoušků. U člověka se projevuje netypickými dýchacími potížemi. Tzv. papouščí nemoc se přenáší převážně vdechnutím infikovaného prachu z peří nebo z výkalů ptáků.

Další nepříjemné choroby

Od křečků a jiných hlodavců mohou děti chytnout průjmy, horečky, žaludeční křeče, jsou přenašeči tularemie a zápalu plic. Studie amerických pediatrů varuje, že divoce žijící hlodavci bývají rovněž přírodním rezervoárem moru a jsou známy případy nákazy při poštípání infikovanými blechami žijícími na hlodavcích. Jako další příklad možné nákazy vědci uvádějí opice - třeba makakové jsou nositeli nebezpečného herpes B viru.

Nebezpečí pokousání

V ČR každý rok evidují lékaři dva až čtyři tisíce případů pokousání či poškrábání od zvířat. Naprostá většina těchto zranění pochází od psů a koček, ale objevují se i kousnutí potkanem či jiným hlodavcem, plazem, fretkou, činčilou, křečkem i ještěrem. V tlamě i na drápech zdravých psů, koček i dalších živočichů je mnoho druhů mikrobů, které, jsou-li zaneseny do rány, snadno způsobí zánět a hnisání.

Zvíře a dítě

U malých dětí hrozí riziko, že neodhadnou razanci svých pohybů a ne všichni psi budou dobře snášet tahání za srst a za ocas, silné plácání po hřbetě nebo máchání hračkami před tlamou. Proto by si malé děti nikdy neměly hrát se psem bez dozoru. U starších dětí je nebezpečí, že budou psa provokovat nebo se chtít vytáhnout před kamarády a pes podle toho zareaguje. Psi velice často zaútočí, protože se leknou, ale také instinktivně reagují na prudké pohyby.

Děti a domácí mazlíčci - jaké zvíře je pro ně vhodné?

Zvíře a těhotenství

Pozor na kočky - těhotná se od nich může nakazit toxoplazmózou, která je přenášena kontaktem s kočičími výkaly. Nejlépe je pověřit čištěním kočičích kotců jinou osobu. Zvýšené nebezpečí hrozí zejména u venkovních koček. Riziku mohou být vystaveny i ženy, které kočky nemají, ale do styku s výkaly mohou nevědomky přijít například při práci na zahradě. Proto je dobré vždy nosit ochranné rukavice.

Pro ženy vlastnící exotické plazy a obojživelníky (ještěři, žáby, leguáni, hadi, želvy a další) platí v průběhu těhotenství relativně přísná pravidla. Důvodem je zvýšené riziko nákazou salmonelou. Ideální je na tuto dobu svěřit svého mazlíčka na hlídání k někomu jinému.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies