Parazité u psů a koček a riziko přenosu na člověka

Parazité jsou záškodníky nejen pro naše zvířecí miláčky. V infikovaném lidském těle mohou způsobit i potíže končící oslepnutím nebo epilepsií. Přitom stačí pravidelně své zvířecí mazlíčky odčervovávat a nenechávat ve volném prostředí jejich výkaly.

Kluk, pes

Škrkavky – nejčastější parazité u psů a koček

Většina psů je nositelem larev škrkavek již od narození. U koťat dochází na rozdíl od nich k nákaze až sáním mléka. Starší zvířata přichází do styku s parazity ve venkovním prostředí. Kočky se mohou parazity nakazit při lovu myší, ale i z obuvi nebo jiných možných zdrojů parazitů. Nejčastěji se vyskytujícím parazitem u psů a koček je škrkavka Toxocara canis, u koček je to Toxocara cati.

Škrkavky na dětských hřištích

Jedna dospělá samice škrkavky vylučuje denně až 200 000 vajíček. Vajíčka se dostávají do prostředí trusem, ale infekční jsou zhruba za 14 dní. Prakticky všechny lokality, kde kálejí neodčervení psi a kočky, jsou zamořeny vajíčky škrkavek. Na dětských hřištích a pískovištích se vyskytují vajíčka škrkavek až ze 30%.

Nebezpečí škrkavky pro člověka

Podle rakouské studie je v běžné populaci larvami škrkavek nakažen každý třicátý člověk a každý třetí veterinář. Ohroženou skupinu představují hlavně malé děti, které ještě nemají zažité základní hygienické návyky a mohou se velmi snadno nakazit prostřednictvím psích výkalů. Vlivem larvální toxokarózy ročně oslepne až 200 lidí, 30 000 má astma a 15 000 epilepsii. U spousty lidí probíhá nákaza bez příznaků.

Jak se může nakazit člověk psí škrkavkou?

K nákaze škrkavkami dochází pouze pozřením infekčních vajíček. Dochází k tomu např. u malých dětí při pojídání hlíny, písku apod. Zdrojem nákazy ale může být i olizování nemytých prstů nebo předmětů znečištěných půdou a konzumace špatně omyté potraviny, která přišla do styku s půdou (ovoce, zelenina). K infekci mohu přijít i lidé, kteří nejsou chovateli domácích zvířat.

Larvální toxokaróza – nákaza škrkavkou psí a projevy nákazy u lidí

Z vajíček škrkavek se ve střevě infikovaného člověka vylíhnou larvy, které pronikají až do cév. Cévami putují do jater a z jater pak mohou proniknout prakticky do jakéhokoliv orgánu. V lidském těle mohou larvy žít i několik let, aniž by postižený něco zaznamenal. Mohou se ale objevit i projevy jako je průjem, zvracení, nechutenství, bolesti břicha, teploty, bolesti svalů a kloubů, kožní vyrážka, poruchy vidění apod. Tyto potíže jsou odstraňovány léky.

Ancylostoma caninum - parazit měchovec psí

Lidé se mohou nakazit nejen škrkavkou, ale také parazitem zvaným měchovec psí. Měchovec se vyskytuje na teplejších a vlhkých místech a psi se jím nakazí přes kůži nebo jejich pozřením. Štěňata mohou být napadána už v děloze nebo po narození. Místo výskytu larvy je zarudlé a zanícené. Příznaky většinou samy odezní. Lidé s měchovcem přichází do styku zejména při chůzi naboso po pískovištích nebo písečných plážích.

Dipylidium caninum - tasemnice psí

Tímto druhem tasemnice se zvíře nebo člověk nakazí pouze pozřením blechy, která je nositelem larválního stadia tasemnice. Blecha může ulpět na zvířecí tlamě a do úst člověka může přeskočit při psím nebo kočičím olizování. Mezi příznaky nákazy patří bolesti břicha, zvracení a průjem. Ve stolici se objevují vajíčka tasemnice. Tasemnice může v těle člověka vytvořit obrovské cysty podobné nádoru, které je často nutné odstranit operativně.

Jak se bránit parazitům, odčervování zvířat

Nejdůležitějším úkolem majitelů psů a koček je pravidelně své zvířecí miláčky odčervovat a čas od času je také odblešit. Druhým nezbytným krokem pro zástavu šíření parazitů je sbírání jejich trusu. Čerstvý trus neobsahuje infekce schopná vajíčka - infekčními se stávají až zhruba po 14 dnech.

Odčervení psů a koček

Existují dva základní druhy střevních parazitů: oblí červi (škrkavky) a ploší červí (tasemnice). Odčervení by mělo zbavit zvíře obou druhů parazitů.

Proč je pravidelné odčervení tak důležité

Pouze pravidelné odčervování zbaví Vaše miláčky parazitů a zároveň přeruší vývojový cyklus parazitů dříve, než jejich vajíčka nebo larvy kontaminují prostředí. Tím se sníží nejen riziko nakažení zvířat, ale i Vás a Vašich dětí.

Jak často odčervovat psy a kočky

Doporučuje se odčervovat dospělé psy a kočky jednou za tři měsíce. Koťata a štěňata odčervujte od věku 2-3 týdny ve dvoutýdenních intervalech až do věku 3 měsíců. Štěňata by měla být odčervována zároveň s kojící fenou pro možný přenost parazitů mlékem.

Očervovací přípravky firmy Bayer

Účinné přípravky k odčervení Vašich psů a koček vyvinula firma Bayer. Tablety Drontal Plus Flavour jsou určeny k odčervení psů a jsou ochuceny masovou příchutí, Drontal Junior k odčervení štěňat a tablety Drontal k odčervení koček. Novým přípravkem pro odčervení koček je Profender Spot-on. Profender Spot-on jako první nabízí jednoduchý způsob jak účinně odčervit kočku. Tak jednoduše, že to kočka ani nepostřehne!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.9 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies