Hlíva ústřičná a její pěstování

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je z hlív nejznámější a nejpěstovanější houbou, kterou si můžete taky sami doma vypěstovat. Hlíva ústřičná je houba, která se po staletí používá v tradiční čínské medicíně k přípravě léčivých tinktur a mastí.

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná a její pěstování

Pěstování hlívy ústřičné v předem připravených pytlích se speciálním substrátem a sadbou je poměrně jednoduché a zvládne ho téměř každý. Hlíva se těší velikému zájmu pěstitelů, i těch amatérských. Výnosy hlívy dosahují 10 - 30% hmotnosti substrátu. Tyto pytle se sadbou můžete zakoupit ve specializovaných prodejnách, zabývajících se pěstováním a prodejem hub.

Vhodné podmínky a stanoviště pro pěstování hlívy ústřičné

Substrát s hlívou v původním obalu umístěte do prostoru s vlhkostí cca 85% a teplotou kolem 10 až 18°C. Tvořící se plodnice vyrůstají z otvorů, které jsou již v obalu prořezány. Hlíva potřebuje pro správný vývoj plodnic rozptýlené světlo. Vyvíjecí se plodnice je vhodné rosit několikrát denně odstátou vodou pokojové teploty pomocí rozprašovače na květiny.

Hlíva ústřičná a její sklizeň

Hlívu ústřičnou sklízíme těsně před tím, než začne vypouštět výtrusy (bílý prášek). To, že hlíva začne vypouštět výtrusy, poznáme tak, že střední kloboučky v trsu plodnic začnou narovnávat podvinuté okraje do roviny. V tu chvíli je dobré vykroutit celý trs. Substrát plodí do doby než jeho obsah změkne a objem se značně zmenší.

Další zajímavé rady zahradníka

Okurky - jak je pěstovat

Pěstování rajčat na balkóně

Pěstování keříčkových rajčat na zahrádce

Cibule a její pěstování

Plevele a ochrana proti nim

Jahodník a jeho choroby

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies