Jahodník a jeho choroby

Pěstování jahod není náročné, avšak ne zcela jednoduché. Důležité při pěstování jahod je, abychom zabránili výskytu chorob a škůdců. Pokud už rostlina byla napadená, zde naleznete návod na účinnou ochranu proti těmto chorobám.
Jahodnik

Jahodník a jeho choroby

Jahody jsou ovoce, které máme všichni velmi rádi. Pěstování jahod není náročné, avšak ne zcela jednoduché. Důležité při pěstování jahod je, abychom zabránili výskytu chorob a škůdců. Pokud už rostlina byla napadená, zde naleznete návod na účinnou ochranu proti těmto chorobám.

Skvrnitost listů jahodníku

Příznakem této choroby jsou bílé 3 – 4 milimetry velké skvrny na listech jahodníku, které se postupně zvětšují. Listy následně zasychají.

Ochrana

Jahodník ošetřujeme po sklizni plodů. Účinné přípravky proti skvrnitosti jsou Dithane DG Neotec, Champion 50 WP nebo Novozir MN 80.

Květopas jahodový

Květopas jahodový je malý zelený brouček, který napadá poupata a listy jahod. Brouci kladou vejce do květů a larvy je následně vyžírají. Poupata vadnou, opadají.

Ochrana

Napadené listy a plody jahodníku musíme sbírat.Také můžeme rostliny po sklizni ošetřit fungicidním přípravkem ACTELLIC 50 EC, DECIS FLOW 2.5, KARATE 2.5 WG, ZOLONE 35 EC, ZOLONE WP.

Černání plodu jahodníku

Příznakem jsou červené svinuté listy a hnědé plody.

Ochrana

Rostliny ošetříme fungicidním přípravkem ALIETTE 80 WP.

Fytophtorová hniloba rhizomů a plodů jahodníku

Dochází k náhlému vadnutí a zasychání starších a postupně i mladších listů. Následně infikované rostliny hynou. Příčinou vadnutí a zasychání je poškození kořenů, které postupuje od krčku rostliny směrem dolů. Choroba také napadá řapíky a květní či plodové stopky.

Ochrana

Jahodník ošetřujeme po sklizni plodů přípravkem ALIETTE 80 WP.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 13 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies