Flanderský bouvier

Flanderský bouvier vznikl v 17. století ve Flandrech. Původně sloužil k nahánění dobytka a také k tahu. Dnes se používá zejména k služebnímu výcviku a jako společenský pes.

Flanderský bouvier

Všeobecně o tomto psím plemenu

Flanderský bouvier (Flanderský honácký pes, Vlámský kravský pes, Belgický dobytkářský pes) byl vyšlechtěn v 17. století ve Flandrech (pobřeží od Holandska až po severní Francii) - odtud také pochází jeho název. V době jeho vzniku se mu přezdívalo "Vuilbaard" (doslovně přeloženo "špinavý vous") nebo "Koehond" (dobytkářský pes). Původně sloužil k nahánění dobytka a také k tahu. Během první světové války byl cvičený k tomu, aby přinášel zprávy a lokalizoval polohu zraněných vojáků. Dnes se používá k služebnímu výcviku a jako společenský pes.

Flanderský bouvier - povaha

Flanderský bouvier je klidný, rozvážný, inteligentní, energický a odvážný pes, který se snadno ovládá. Nadevše miluje svého pána a jeho rodinu. Má rád malé děti, dobře se snese i s ostatními domácími mazlíčky.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Výška tohoto psího plemene se pohybuje v rozmezí od 62 do 68 centimetrů u psů a od 59 do 65 centimetrů u fen s tolerancí +/- 1 centimetr.

Váha:

Váha u psů se pohybuje od 35 do 40 kilogramů, u fen od 27 do 35 kilogramů.

Srst:

Srst musí být hrubá na dotek, suchá a matná. Nesmí být ani příliš dlouhá, ani příliš krátká (asi 6 centimetrů). Měla by být mírně rozcuchaná, nikdy zvlněná ani zkadeřená. Podsada je tvořená jemnými a hustými chlupy, které vytvářejí spolu s krycí srstí nepromokavý plášť jako ochranu proti vlhku.

Srst je kratší na hlavě a velmi krátká je na vnější straně uší. Horní pysky nesou knír, brada drsný vous, dodávající odstrašující výraz - charakteristický pro toto plemeno. Barva srsti flanderského bouviera je zpravidla šedá, žíhaná nebo uhlovaná. Zcela černá srst je přípustná, ale neupřednostňuje se. Srst světlá, takzvaně vybledlá, není žádoucí. Bílá hvězda na hrudi se toleruje.

Tělesné proporce dle standartu FCI

Tělo:

Tělo je krátké a zavalité, končetiny jsou silné a dobře osvalené.

Hlava:

Je masivního vzhledu, zvýrazněná vousem a knírem, velikost je úměrná mohutnosti a postavě psa.

Krk:

Musí být volný a dostatečně vzpřímený. Je silný, osvalený, rozšiřuje se postupně k plecím, jeho délka je o něco kratší, než délka hlavy.

Oči:

Oči mají upřímný a energický výraz, nevystupují ani nejsou hluboce uložené. Jejich tvar je lehce oválný a osa vodorovná. Barva musí být co nejtmavší, v závislosti na barvě srsti.

Uši:

Uši jsou kupírované do trojúhelníku, držené vzpřímeně, vysoko nasazené a velmi pohyblivé.

Ocas:

Ocas je nasazen poměrně vysoko, má být v rovině s páteří.

Péče o srst

Srst tohoto psího plemene není náročná na údržbu, stačí ji jednou týdně prokartáčovat. Péči vyžadují i chloupky mezi polštářky, které je nutné pravidelně zastřihávat. Pravidelně by se měly kontrolovat uši a čistit zvukovody.

Výchova štěněte musí být založena na vzájemném respektu

Výchova štěněte musí být důsledná, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být také založená na vzájemném respektu.

Toto psí plemeno vyžaduje dostatek pohybu

Je to aktivní a sportovně založený pes, který potřebuje pravidelný pohyb a pravidelnou zátěž a hodí se spíše pro sportovně založené majitele. Dožívá se průměrného věku 12 - 13 let, ale i déle.

Frízský ohař - Stabyhoun

Istrijský hrubosrstý honič

Drentse Patrijshond

Irish Glen of Imaal teriér

Dánský krátkosrstý ohař

Anglický mývalí lovecký pes

Billy - francouzský honič jelenů

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies