Dilema – kocour nebo kočka?

Uvažujete o tom, že si pořídíte kočku? V následujícím článku vám poradíme, co udělat proto, abyste byli oboustranně spokojeni. Máte dilema, jestli si pořídit kočičku nebo raději kocourka?
Kocka
Pokud patříte mezi „kočkaře“ a uvažujete, že si do vaší rodiny pořídíte nového člena, nezbývá, než s vaší volbou souhlasit. Kočka je totiž skvělý společník, se kterým si užijete spoustu zábavy a s trochou štěstí i mazlení.

Dilema – kočičí slečna nebo kluk?

Každá kočka je jedinečná osobnost, a pokud si nějakou pořídíte, musíte počítat s tím, že budete hrát podle jejích pravidel. Obecně platí, že kocouři jsou mnohem hravější než kočky, jsou energičtější a v období páření mají mnohdy sklony k agresivitě, kterou uplatňují i ke svému majiteli. U kocourů je vhodné provést kastraci, pro kterou je ideální doba okolo osmého měsíce do jednoho roku života. Kocour se stane klidnějším a starosti s agresivitou vám pravděpodobně odpadnou. Pokud si rádi hrajete a jste zastáncem živé domácnosti, pak si pořiďte raději kocourka. Kočičí slečny jsou povětšinou více společenské a mazlivější. U koček však nikdy nevíte, nemusí to být pravidlem. Klidnější kočky se hodí spíše do bytu, kde budou spokojeny se svým teplým a suchým pelíškem. Také nebudou neustále vynucovat vaši pozornost.

Domácí mazlíčci - kočičí povaha

Pokud jste se už rozhodli pořídit si mazlíčka, nejlepší pro vás bude, jestliže zvolíte malé kotě. Už několik týdnů staré koťátko má povahové rysy, které mu z velké části zůstanou. Jestli jste někdy navštívili kočičí útulek, mohli jste si všimnout, že každá kočka má rozdílné chování. Některé se mohou zbláznit, abyste si je pohladili, některé se krčí v koutku a jiné zase upoutávají pozornost hlasitými projevy. Osvojíte-li si koťátko z útulku, sami z velkého množství koček velmi lehce poznáte, které musí být právě to vaše.

Problémy s kočičím chováním

Jestliže ještě nemáte s kočkami zkušenost, neprohloupíte, pokud si osvojíte úplně malé koťátko (pokud možno už naučené na tuhou stravu). Bude s vámi vyrůstat a snadněji si na sebe společně zvyknete. V mládí také kočku odnaučíte to, co se vám na jejím chování nelíbí. U starší kočky by se vám to podařilo jen těžce, pokud vůbec. Nejlépe uděláte, pokud si pořídíte kotě, jehož chování vám bude od první chvíle sympatické. I z hyperaktivního kocoura se může stát gaučový miláček, který bude ležet na vašem klíně a společně s vámi sledovat váš oblíbený seriál.

Valentýn a domácí mazlíčci

Šimpanz učenlivý neboli předchůdce člověka

Světluška větší neboli Svatojánský brouček

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies