Šimpanz učenlivý neboli předchůdce člověka

Šimpanz učenlivý (Pan troglodytes) je vyjimečný svými přirozenými instinkty a schopnostmi učit se novým věcem. Podle chování šimpanzů v přírodě si může utvořit obraz o životě našich předků.
Šimpanz

Šimpanz učenlivý

Šimpanz je vyjimečný svými přirozenými instinkty a schopnostmi učit se novým věcem. Podle chování šimpanzů v přírodě si může utvořit obraz o životě našich předků.

Šimpanz – latinský název

Pan troglodytes

Šimpanz – rozšíření

Gambie, jižní Mali, Libérie, Pobřeží slonoviny, Ghana, Nigérie, Sierra Leone, Kamerun, Senegal, Středoafrická republika, Gabun, Kongo, Zair, západní Uganda, jižní Súdán, Rwanda, Guinea, Burundi, západní Tanzanie.

Šimpanz – výška, délka

Samci šimpanze měří 77 - 94 centimetrů, samice 64 - 85 centimetrů. Výška se pohybuje v rozmezí 120 až 170 centimetrů.

Šimpanz - hmotnost

Samci šimpanze váží 45 - 55 kilogramů, samice 40 - 45 kilogramů.

Šimpanz - způsob života

Šimpanzi jsou aktivní zvířata, která žijí v tlupách 25 - 70 jedinců, které se dělí na menší volné skupiny. Vzájemná péče o srst a přátelské projevy uklidňují ostatní opice. Spory jsou mezi šimpanzy velmi časté, dochází přitom k hrozbám, naježení chlupů a ke křiku a vřeštění.

Šimpanz – potrava

Potrava šimpanzů se skládá převážně z rostlin, listí, pryskyřice, kůry stromů, plodů, pupenů, mladých výhonků, natě a semen všeho druhu. Šimpanzi se živí také tvrdými ořechy, které rozbíjejí kameny. Stébly vyšťourávají ze země termity a mravence, kterými krmí samice své mládě. Šimpanzi loví a žerou také malé antilopy, mláďata paviánů a kočkodany.

Šimpanz – rozmnožování

Samice ukazuje svou připravenost k páření průměrně každých 6 týdnů. Její připravenost se projevuje výrazným zduřením pohlavních orgánů samice. Na vrcholu říje se samice páří se všemi dospělými samci. Po březosti, která trvá až 221 dnů se narodí jedno mládě (dvojčata jsou vzácná). Mládě šimpanze váží přibližně 1,9 kilogramů. Samice kojí mládě 2 - 4 roky. Mládě se drží srsti na matčině břiše, v 5 - 6 měsících sedí vzpřímeně, ve věku jednoho roku se mládě učí běhat. Mláďata zůstávají do dovršení osmého roku u matky. Samice šimpanze rodí jednou za 5 - 6 let.

Šimpanz – věk

Šimpanzi se dožívají průměrného věku 40 – 50 let.

Šimpanz – ochrana

S výjimkou několika konkrétních oblastí není v součastné době šimpanz přímo ohrožen. Dříve lidé velký počet šimpanzů používali k laboratorním pokusům, od kterých se však pod tlakem veřejného mínění pomalu upouští.

Šimpanz – zajímavosti ze světa šimpanzů

  • Šimpanzi používají při komunikaci mezi sebou více než 30 různých hlasových projevů.
  • Šimpanzi se pohybují převážně vzpřímeně s prsty vbočenými dovnitř, opírají se o prstní kůstky, někdy se vzpřimují na obou nohou, například když nesou v rukou potravu.
  • Obličej u mláďat šimpanze je růžový, s věkem tmavne, u dospělých šimpanzů je většinou černý.
  • Šimpanzi trpí mnoha stejnými nemocemi jako lidé. Četné nemoci jsou přenosné z šimpanzů na člověka a naopak. liši se však jejich průběh, například obyčejná chřipka, kterou lidé trpí je pro šimpanze velmi nebezpečná.
  • Před deštěm pořádají samci jakýsi „tanec deště”.
  • Šimpanzi jsou jediná zvířata, která se poznají v zrcadle.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 8 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies