Cereus, charakteristika a základní rady pro pěstování

Cereus pochází z jižní Ameriky a je rozšířen po celém tropickém pásmu. Typické pro kaktusy jsou axily, na kterých jsou aeroly s ostny. Ceresu vyhovuje běžná pokojová teplota. V zimě by měla být rostlina na suchém, chladném stanovišti.

Cereus

Cereus, charakteristika a základní rady pro pěstování

Cereus pochází z jižní Ameriky a je rozšířen po celém tropickém pásmu. Typické pro kaktusy jsou axily, na kterých jsou aeroly s ostny. Cereus nesnáší průvan a má rád slunné stanoviště jako většina kaktusů. Za horkých letních dní je však třeba přistínění. Bez slunce se cereusu nedaří a pomalu hyne. Ceresu vyhovuje běžná pokojová teplota. V zimě by měla být rostlina na suchém, chladném stanovišti. Teploty mezi 6 – 8 °C jsou pro cereus v zimě ideální. V letních měsících rostlině svědčí pobyt na venkovním stanovišti. Před větrem a deštěm chraňte cereus na vhodném stanovišti. Cereus je nutné každoročně přesazovat.

Jak zalévat cereus?

Pěstujeme-li cereus při nízké teplotě, omezíme i zálivku. Cereus není náročný na vodu a ani na vlhkost vzduchu, snese i částečné sucho. Cereus zaléváme měkkou, odstátou vodou. Cereus dobře snáší suchý vzduch, rosení teplou vodou mu však prospívá.V pěstební nádobě musí být dobrá drenáž, abychom mohli zabránit přemokření rostlin. Příliš chladné a vlhké stanoviště způsobuje, že rostlina neroste a kořeny pomalu uhnívají.

Hnojení a substrát pro cereus

V létě hnojíme cereus jedenkrát 1 krát za měsíc polovinou dávky speciálního tekutého hnojiva pro kaktusy, rozpuštěného ve vodě. Je vhodné zakoupit si v zahradnictví již předem připravenou směs určenou speciálně pro pěstování kaktusů. Doporučené složení substrátu se skládá z 1 dílu drnovky, 1 dílu listovky, 1 dílu rašelinového substrátu, 1 dílu písku a cihlové drťi.

Cereus – množení

Cereusy množíme semeny nebo stonkovými řízky. Stonkové řízky než zasadíme do písku, necháme přibližně 14 dní zaschnout, poté lépe zakořeňují.

Jak kvetou cereusy?

Cereusy kvetou v létě (červen – září). Kvete růžovými a bílými květy. V bytových podmínkách jsou květy na kaktusech téměř vzácností.

Choroby a škůdci kaktusů

V bytech jsou rostliny napadány zejména sviluškou (bílá pavučinka) nebo vlnatkou (bílé chomáče lepkavé hmoty). Dále pak také ještě štítenkami a háďátky. Příliš chladné a vlhké stanoviště způsobuje, že rostlina neroste a kořeny uhnívají.

Druhy ceresů

  • Cereus peruvianus
  • Cereus peruvianus „Monstrosus”
  • Cereus jamacaru „Monstrosus” (pochází z Brazílie a dorůstá až 10 metrů)
  • Cereus forbesii
  • Cereus peruvianus „Cristata”
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies