Kaktusy - exotika v domě

Kaktusy jsou velmi přizpůsobivé rostliny z dalekých exotických krajin. Nevyžadují příliš častou zálivku, v období veder je dokonce nemusíte zalévat vůbec. Mají však rády vlhko a dostatek světla.

Kaktusy

Kaktusy a jejich umístění

Kaktusy v bytě

Pokud se rozhodnete pořídit si do bytu kaktus, postavte jej co nejblíže k oknu. Tyto rostliny totiž vyžadují dostatek světla a slunce. Nejlépe jim vyhovuje jižní nebo jihovýchodní strana. Severní je naprosto nevhodná. Začátkem jara rostlinu přemístěte na letní stanoviště. Pokud však přezimovala ve tmě, nevystavujte ji zpočátku přímému slunečnímu světlu. Před nočními mrazíky ji chraňte igelitovou fólií.

Kaktusy venku

Kaktusy lze v létě pěstovat i venku nebo ve skleníku, kde vydrží po celý rok.

Kaktusy a substrát

Kaktusy lze pěstovat v běžné, kvalitní zemině. Vzdušnosti půdy docílíte přimícháním ostrého písku.

Kaktusy a zálivka

Tvrdá voda z vodovodu není pro kaktusy vhodná. Musíte ji buď nechat odstát nebo převařit. Ideální je čistá dešťová voda. Nikdy rostlinu nezalévejte, je-li půda ještě mokrá. Zálivka může být vydatnější, ale raději v delších intervalech.

Zálivka v létě a v zimě

Na jaře a na podzim zalévejte zásadně ráno, v létě večer. V období velkých letních veder postačí mírná zálivka jednou za dva týdny, od března do října nezalévejte vůbec. Na jaře probudíte rostlinu teplou zálivkou.
Mylně je mezi kaktusy řazeno i agáve, ale omyl je to sukulent, ze kterého se vyrábí oblíbená tequila!

Kaktusy a letní stanoviště

Letní stanoviště musí být světlé a vzdušné, umístěné co nejblíže k oknu (nebo i v předokenním skleníčku). Před silným deštěm je chraňte, jemná přeháňka jim naopak neuškodí. V prvních letních dnech je třeba kaktusy stínit, neboť ještě nejsou na silné paprsky zvyklé a mohly by se spálit.

Kaktusy v létě stagnují

V období letních veder kaktusy upadají do letní stagnace, což znamená, že přestávají růst a odmítají vodu. Tomu však lze předejít zajištěním dostatečné vlhkosti (postřikování vodou).

Kaktusy a zimní stanoviště

Kaktusy v zimě spí, životní procesy jsou omezeny. Zimní stanoviště nesmí být teplé a vlhké jako v létě, ale naopak suché a chladné, s teplotou do 12 °C.

Kaktusy a přihnojování

Kaktusům bohatě stačí přihnojení umělým hnojivem dvakrát za rok.

Kaktusy a přesazování

Nejvhodnější doba pro přesazování je jaro a léto. Kaktusy vyklepeme z květináče a kořeny důkladně očistíme od původní půdy. Rostlinu necháme ve stínu oschnout a pak ji můžeme přesadit. Zprvu ji jen poprašujeme vodou, teprve po týdnu může přijít první zálivka.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies