Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Bobr evropský - náš největší hlodavec

Bobr evropský (Castor fiber) je naším největším hlodavcem. V dospělosti dosahuje délky až 100 centimetrů a jeho hmotnost se pohybuje okolo 30 kilogramů. Typickým znakem bobra je plochý šupinatý ocas.

Bobr

Bobr evropský je naším největším hlodavcem

Bobr evropský (Castor fiber) v dospělosti dosahuje délky až 100 centimetrů a jeho hmotnost se pohybuje okolo 30 kilogramů. Tělo má bobr evropský pokryté velmi hustou černohnědou srstí. Oči jsou před vodou chráněny průhledným víčkem, zvaným - mžura. Bobr má také žlázu vyměšující látku, která impregnuje srst. Pod vodou je schopen setrvat až 20 minut. Typickým znakem bobra je plochý šupinatý ocas. Zadní tlapka je vybavena plovací blanou, která bobrovi umožňuje pohyb pod vodou.

Latinský název bobra

Castor fiber

Životní prostředí bobra

Obecně bobrům vyhovují místa s mírně tekoucí vodou a břehy porostlé měkkými dřevinami jako je vrba, olše, osika, bříza nebo topol. V našich podmínkách si bobři hloubí v březích toků i stojatých vod hluboké nory, v nichž mají svá podzemní hnízda. Typické bobří stavby z klacků a jílu si staví převážně v bažinatých krajinách.

Bobr evropský a jeho potrava

Bobr evropský se živí bylinami, ale také lýkem a větvičkami topolu a vrby. Občas se také živí kůrou stromu a jinými dřevinami. V létě dává přednost bylinnému patru.

Rozmnožování

Po 107 denní březosti se samici rodí v květnu nebo v červnu 2 až 5 mláďat, která pak 2 roky zůstávají v mateřské kolonii. Tato mateřská kolonie je tvořena rodiči a letošními a také loňskými mláďaty. Po té zakládají novou kolonii.

Jak bobři staví svá obydlí ?

Bobr evropský neužívá stromů jen k potravě, ale také ke stavbě svého obydlí. Bobr může strom pokácet a použít jej jako základ svého hradu, který tvoří hráz na potoce nebo řece, kde se rozhodl bobr usídlit. Ze svého stavení bobři vyrážejí hned po setmění a vracejí se až pozdě k ránu. Práce bobrů má kladný vliv na druhovou rozmanitost.

Vyberte si to, co vás zajímá

Nártouni - noční savci s velkýma očima

Fenek má největší uši ze všech

Papoušek královský

Štíři - pouštní zabijáci

Želvy a pár zajímavostí o nich

Znáte všechna plemena koní?

Křečci a křečíci - druhy a základní informace o způsobu jejich života

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.