Babezióza - infekční onemocnění přenosné klíšťaty

Babezióza je onemocnění psů a koček, které způsobují prvoci z rodu Babezia. Ty se do těla zvířete dostanou prostřednictvím infikovaného klíštěte. Napadají červené krevní krvinky, kde se množí. Neléčená babezióza může skončit úhynem zvířete!

Štěnátka

Všeobecně o babezióze

Babezióza  je onemocnění, které způsobují prvoci z rodu Babezia. Onemocnění se vyskytuje zejména u psů (je způsobeno prvoky Babezia canis nebo Babezia gibsoni) a koček (u těch je způsobeno prvoky Babezia felis nebo Babezia cati). Do těla zvířete se tito prvoci dostanou společně se slinami přenašečů, kterými jsou klíšťata rodu Dermacentor, Ixodes, Rhipicephalus, apod. V ojedinělých případech může babeziózou onemocnět i člověk.

Původně se babezióza vyskytovala pouze v Americe, odkud se s postupem času rozšířila do Evropy. V České republice není toto onemocnění příliš časté, rozšířilo se zejména na Slovensku a v Polsku. Pokud tedy plánujete se svým čtyřnohým mazlíčkem cestu do těchto zemí, nepodceňte kvalitní prevenci, kterou je očkování a aplikace antiparazik.

Průběh babeziózy

Inkubační doba se pohybuje od 1 do 3 týdnů po přisátí infikovaného klíštěte. Prvoci při kontaktu s krví napadají červené krvinky, ve kterých se množí a způsobují problémy. Mezi první příznaky patří horečka (až 41°C), nechutenství, apatie, pokles krevního tlaku. Vyskytnout se může žloutenka (příčinou je zvýšený obsah krevního barviva mimo červené krvinky), krev v moči a nebo anémie.

Pokud zpozorujete u svého psa nebo kočky následující příznaky, neprodleně navštivte svého veterinárního lékaře. Akutní případy mohou končit úhynem zvířete! Chronické případy jsou specifické krátkodobou nižší horečkou spojenou s celkovou slabostí. Méně specifické je postižením řady orgánových soustav.

Léčba babeziózy

Při včasné diagnóze je babezióza dobře léčitelná. Léčba spočívá v aplikaci léčiv. Některé z podávaných druhů léčiv bývají zvířaty špatně snášena, proto je nutný neustálý dohled veterináře. Může se stát, že i po úspěšné léčbě se v těle zvířete objeví parazité (obvykle po nějakém čase sami uhynou). Nevýhodou je, že pokud zvíře postihne babezióza a vyléčí se z ní, není jeho tělo chráněno před jinými druhy.

Klíšťata a onemocnění přenosná z klíšťat na psy

Jaro je tady, klíšťata také

Lymská borelióza u psů a koček

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies