Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Zvířata - kterým hrozí vyhynutí?

Jen mizivé procento lidí má šanci zahlédnout je ve volné přírodě. Ale ta možnost tu stále je. Za pár let může být vše jinak. Zvířata, kterým hrozí vyhubení, budeme našim dětem a vnukům ukazovat na obrázcích a vysvětlovat, proč zmizela z naší planety.

Panda

Kolik druhů zvířat je ohroženo?

V červené knize ohrožených druhů Mezinárodního svazu pro ochranu přírody (IUCN) bylo roku 2007 zapsáno celkem 41 415 živočichů. 16 306 z nich hrozí vyhubení. Kdo za to může? Život zvířat byl vždy ve znamení vývoje – adaptace na nové podmínky, objevení a zánik druhů jsou ve zvířecí říši přirozené. Bohužel tento přirozený proces není hlavním viníkem zániku živočišných druhů. Do tohoto koloběhu stále častěji zasahuje člověk: demografická exploze, kácení lesů, vznik a rozšiřování měst, znečišťování, klimatické změny, to vše vymírání zvířat urychluje.

Která zvířata patří mezi ohrožená?

Tygr bengálský

Ve volné přírodě ho žije méně než 2 500 kusů. Tygří samec potřebuje ke svému životu průměrnou plochu 60 km² a na svém území nesnese konkurenci v podobě jiných samců. Je masožravec a denně spořádá 10 kg masa, což předpokládá poměrně rozsáhlé lovné území. Hrozby: pokračující populační exploze v Asii, která s sebou přináší fragmentaci teritorií; znečištění řek a pytlácký lov.

Panda velká

Od roku 1965 vědci konstatují jejich trvalý úbytek. Ve volné přírodě panda žije na jihu Číny v pěti od sebe izolovaných pohořích. Tyto oblasti mají celkovou plochu okolo 30 000 km2. Panda žije ve výšce 1 200 až 4 000 m nad mořem a téměř výhradně se živí bambusem.

Hrozby: ve 20. století došlo vlivem zemědělství ke zmenšení jejich životního prostoru. Zemědělství pandy izolovalo v jejich teritoriu a nedovoluje jim migraci mezi jednotlivými pohořími, kde žijí. K tomu se přidaly i choroby některých druhů bambusu. Mnoho zvířat tak zemřelo hlady, hlavně v 80. letech. Panda byla hodně lovena pro svou kůži a kožešinu. Nyní za její zabití hrozí až trest smrti.

Modrá velryba

IUCN zaregistrovala 70% úbytek těchto zvířat v posledních 10 letech. V letech 1904 až 1967, kdy byly vyhlášeny chráněným druhem, jich bylo na jižní polokouli uloveno 350 000 kusů. I když populace velryb v poslední době mírně roste, kritický stav přetrvává: na světě jich je kolem 2 000 kusů. Hrozby: kromě lovu se na jejich úbytku podílí mizení potravy v důsledku globálního oteplování.

Velké druhy opic - Gorila a Orangutan

Gorila – žije hlavně v Kamerunu a Demokratické republice Kongo. V posledních 10 letech vyhynulo 80% jejich populace. Hrozby: lov, otravy ze špinavých řek, války a zmenšování životního prostoru. K tomu se přidává i epidemie viru ebola, která decimuje gorilí populaci.

Orangutan žijící na Sumatře je také ohrožen vymřením - během tří generací se jeho stav snížil o 80%. U orangutanů žijících na Borneu došlo ke snížení populace o 50%. V současné době žije 12 000 kusů na Borneu a 5 000 na Sumatře. Hrozby: kácení lesů, lesní požáry a lov - trh s opičím masem v těchto zemích prosperuje.

Černý nosorožec

V posledních 20 letech zaznamenal 80% úbytek. Žije hlavně v JAR, Namibii Zimbabwe a v Keni. V roce 1970 jejich populace čítala 70 000 kusů, dnes je to mezi 2 000 – 3 000 kusy. Hrozby: nemá přirozené nepřátele. Největším nebezpečím je člověk – rohu nosorožce jsou přisuzovány afrodiziakální účinky a je považován za luxusní materiál, velmi ceněný v Jemenu.

Kožatka velká

Jedna z největších želv na světě váží až 500kg při délce 1,80m. Mezi lety 1982 a 1996 vyhynulo více než 90% těchto zvířat obývajících oblast Pacifiku. V oblasti Atlantického oceánu není jejich počet přesně znám a v Karibiku to vypadá, že jejich populace se mírně zvětšuje. Hrozby: znečištění oceánů, rybářské sítě, lov. Rostoucí počet turistů narušuje prostředí pláží, kde želvy snášejí vajíčka.

Asijský slon

Za méně než 10 let se jeho populace snížila o 70%. Jeho počet se odhaduje na méně než 20 000. Je rozšířený v Barmě, Thajsku, Indii, na Srí Lance, Sumatře a Borneu. Je vegetarián, denně potřebuje 100-200kg rostlinné potravy. Hrozby: domestikace - některá zvířata jsou nucena pracovat do úplného vyčerpání. Nedostatek životního prostoru, který je způsoben kácením lesů. Navíc je loven na maso, samci i kvůli klům.

Korály

Během méně než 10 let došlo k nezvratnému poškození více než 80% korálových útesů. Dochází k jejich zbělání – např. na Martiniku. Hrozby: znečištění, zvednutá hladina oceánů, klimatické změny, rozvíjející se turismus – z korálů se dělají turistické suvenýry.

Rys pardálový

Na světě žije jen 250 kusů tohoto druhu. Ještě na začátku 90. let jejich počet dosahoval 1 200 kusů. Žije na jihozápadě Španělska nebo v Portugalsku. Živí se divokými králíky, křepelkami, mladými muflony a kachnami. Hrozby: zmenšení teritoria, což znamená méně potravy.

Modrá ara

Zahrnuje aru modrou a aru hyacintovou. Tito papoušci obývají oblast Amazonie - Paraguay, Bolívii, Brazílii, Argentinu. Hrozby: kácení lesů, masivní odchyt a export do zahraničí. To snížilo jejich populaci ze 100 000 na 2 000, z toho ary modré zbývá pohých 50 kusů na celém světě.

Rubrika: Svět zvířat nabízí:

Fenek má největší uši ze všech

Papoušek královský

Štíři - pouštní zabijáci

Želvy a pár zajímavostí o nich

Znáte všechna plemena koní?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.