Chovatelka.cz

Zdravé vaření v parním hrnci

Kateřina Řehořová

S parním vařením můžete objevit nový směr zdravé a rychlé přípravy pokrmů. Přednosti parního hrnce ocení nejen zastánci zdravého životního stylu, ale také gurmáni či lidé omezení dietou.

Výhody parního hrnce Díky parnímu hrnci lze připravit během chvilky velmi chutný a zdravý pokrm, který navíc neobsahuje žádný tuk. Parní hrnec umožňuje rychlejší a pohodlnější přípravu jídel, je schopen pracovat již po 5 vteřinách po zapnutí. Do parního hrnce můžeme vložit několik potravin nebo jídel a vařit je najednou. Potraviny si zachovají více vitamínů a minerálů. Při vaření se pachy potravin navzájem nesmíchají. Využití parního hrnce je všestranné – připravit v něm lze vegetariánská jídla, jídla pro děti, polévky, kynuté těsto, maso, ryby, zeleninu, knedlíky, rýži, ovoce i dezerty. Manipulace i údržba parního hrnce je velmi snadná. Připravované pokrmy se nikdy nepřepálí. K vaření nepotřebujete žádný olej. Parní hrnce mívají obvykle nízkou spotřebu elektřiny. Parní hrnec lze zakoupit v mnoha velikostech i designových provedeních. Nevýhody parního hrnce Při vaření (a zejména při vyndávání hotových pokrmů z hrnce) musíme dávat pozor na horkou páru – hrozí riziko opaření. Princip parního hrnce

Parní hrnec ohřívá vodu na vodní páru, která poté prochází jednotlivými nádobami s potravinami a vrací se zpět po stěnách hrnce na dno, kde je umístěna odkapávací miska.

Typy parních hrnců

Parní hrnce dělíme na dva základní typy – elektrické a ty, které jsou určeny na sporák. V současné době jsou oblíbené zejména elektrické parní hrnce. Tento typ parního hrnce jednoduše postavíme na stůl, nalijeme do jeho spodní části vodu, vložíme vybrané potraviny, přiklopíme pokličkou, zapneme do zásuvky a spustíme příslušný program. Ostatní práci již udělá hrnec za nás. Zvukovým znamením nám hrnec oznámí, že je pokrm připraven a lze jej servírovat.

Jak parní hrnec vypadá?

Parní hrnec se skládá z několika částí: základny, odkapávací misky, nádob na potraviny a poklice.

Základna parního hrnce – obsahuje topné těleso (které vodu ohřívá a vytváří vodní páru), vypínač, elektrickou šňůru, časovač a měrku množství vody.

Odkapávací miska – miska slouží ke sběru kondenzované páry a drobných zbytků potravin.

Miska na drobné potraviny – slouží k vaření rýže, kuskusu či různých míchaných pokrmů nebo sladkých jídel.

Nástavce (nádoby) na potraviny – do nádob se vkládají a vaří jednotlivé potraviny. Většinou jsou to dvě nebo tři nádoby, které mají ve spodní části otvory (těmi proudí vodní pára) a které se staví na sebe nad základnu parního hrnce. Nádoby mohou být skleněné, plastové, případně kovové. Počet nádob, které použijeme, závisí na množství potravin - je možné použít pouze jednu nádobu, ale také všechny tři nádoby.

Poklice – poklice slouží k uzavření svrchní nádoby na potraviny a umožní oběh páry. V poklici jsou většinou dva otvory, které slouží k odchodu nadbytečné páry z hrnce.

Zdravé a snadné vaření v parní troubě Vaříme v elektrickém tlakovém hrnci Lahůdky z římského hrnce

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.