Parní hrnec ohřívá vodu na vodní páru, která poté prochází jednotlivými nádobami s potravinami a vrací se zpět po stěnách hrnce na dno, kde je umístěna odkapávací miska.
Typy parních hrncůParní hrnce dělíme na dva základní typy – elektrické a ty, které jsou určeny na sporák. V současné době jsou oblíbené zejména elektrické parní hrnce. Tento typ parního hrnce jednoduše postavíme na stůl, nalijeme do jeho spodní části vodu, vložíme vybrané potraviny, přiklopíme pokličkou, zapneme do zásuvky a spustíme příslušný program. Ostatní práci již udělá hrnec za nás. Zvukovým znamením nám hrnec oznámí, že je pokrm připraven a lze jej servírovat.
Jak parní hrnec vypadá?Parní hrnec se skládá z několika částí: základny, odkapávací misky, nádob na potraviny a poklice.
Základna parního hrnce – obsahuje topné těleso (které vodu ohřívá a vytváří vodní páru), vypínač, elektrickou šňůru, časovač a měrku množství vody.
Odkapávací miska – miska slouží ke sběru kondenzované páry a drobných zbytků potravin.
Miska na drobné potraviny – slouží k vaření rýže, kuskusu či různých míchaných pokrmů nebo sladkých jídel.
Nástavce (nádoby) na potraviny – do nádob se vkládají a vaří jednotlivé potraviny. Většinou jsou to dvě nebo tři nádoby, které mají ve spodní části otvory (těmi proudí vodní pára) a které se staví na sebe nad základnu parního hrnce. Nádoby mohou být skleněné, plastové, případně kovové. Počet nádob, které použijeme, závisí na množství potravin - je možné použít pouze jednu nádobu, ale také všechny tři nádoby.
Poklice – poklice slouží k uzavření svrchní nádoby na potraviny a umožní oběh páry. V poklici jsou většinou dva otvory, které slouží k odchodu nadbytečné páry z hrnce.
Zdravé a snadné vaření v parní troubě Vaříme v elektrickém tlakovém hrnci Lahůdky z římského hrnce