Dýňová polévka
Budeme potřebovat přibližně 400 gramů oloupané a semen zbavené dýně, 100 gramů kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celre), 1 větší cibuli, máslo, smetanu, sůl a pepř na dochucení.
Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na malé kousky. Také kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli zbavíme slupky, nadrobno nakrájíme a ve větším hrnci osmahneme dozlatova na trošce másla. Poté přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a dýni. Zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme do měkka. Ponorným mixérem polévku rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem. Pro zjemnění chuti můžeme přidat trochu smetany. Podáváme s čerstvým chlebem, kostičkami rohlíku osmaženými na sucho a nebo do polévky na kostičky nakrájíme zvlášť uvařené brambory.
Dýňový koláč s jablky a mandlemi
Budeme potřebovat přibližně 400 gramů oloupané a semen zbavené dýně, 2 větší jablka, 150 gramů hladké mouky, 100 gramů másla, 100 gramů krupicového cukru, 1 čajovou lžičku prášku do pečiva, citrón, skořici a mandle na ozdobu.
Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na malé kousky. Také jablka omyjeme, oloupeme a nakrájíme. Jablka i dýni vložíme do většího hrnce, podlijeme trochou vody, přidáme citrónovou kůru, skořici a dusíme do měkka. Mezitím si do větší mísy nasypeme hladkou mouku, krupicový cukr, prášek do pečiva a přidáme máslo. Následně přidáme kaši, která nám vznikla z jablek a dýně, důkladně promícháme a vytvoříme těsto, které následně nalijeme do vymazané a moukou vysypané koláčové formy. Posypeme oloupanými a nadrobno nasekanými mandlemi, vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečeme dozlatova.
Dýňová marmeláda s meruňkami
Budeme potřebovat 1 kilogram oloupané a semen zbavené dýně, 200 gramů sušených meruněk, 300 až 400 gramů krupicového cukru, 100 mililitrů vody a citrónovou šťávu.
Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nastrouháme na hrubším struhadle. Zvlášť si uvaříme meruňky, které po změknutí necháme vychladit a rozemeleme je. Do většího hrnce dáme trochu vody, přidáme nastrouhanou dýni a přivedeme k varu. Postupně přidáváme cukr a mleté meruňky. Dochutíme dle chuti citrónovou šťávou. Hotovou marmeládu vložíme do dokonale čistých zavařovacích sklenic a při 85°C sterilujeme po dobu 15 minut.
Diskuze