Zařiďte si bydlení ve venkovském stylu

V současnosti zažívá venkovský styl renesanci. Díky použití country stylu si vytvoříte útulný, ale zároveň moderní domov. Venkovský styl vás osloví svým klidem, jednoduchými tvary, harmonií s přírodou a čistotou.

Pokoj ve venkovském stylu

Hlavní zásady venkovského stylu

Když se řekne venkovský styl, tak již neplatí vize interiéru typické české chalupy, který je vybavený těžkým, masivním rustikálním nábytkem s nevýraznou podlahou a bílými zdmi. Hlavní zásadou moderního venkovského stylu je jednoduchost a praktičnost. Není třeba zabrat veškerý prostor nábytkem. In jsou jednoduché tvary, jemné barvy a zdrženlivý design. Druhou zásadou je soulad s přírodou, což tedy vede k používání přírodních materiálů. Poslední a hlavní zásadou tohoto stylu je sladění doplňků, nábytku a dlažby.

Barvy typické pro venkovský styl

Před několika lety venkovský styl využíval hravé prvky výrazných barev, ale dnes je tomu jinak. Nyní jsou oblíbené harmonické přírodní barvy jako je béžová, krémová, hnědá, žlutá, červená, cotto nebo modrá. Vyhýbejte se jednobarevnému pojetí prostoru, tóny alespoň z části kombinujte. Toto pravidlo platí především pro koupelny.

Základem je podlaha

Venkovská stavení měla vždy podlahy z čistě přírodních materiálů, z dusané hlíny, dřeva, kamene nebo z keramiky. Dnes se nejčastěji kladou na podlahu široká masivní dubová prkna. Prknům se pomocí povrchových úprav dodá požadovaný hrubší vzhled. Nevýhodu hrubších podlah je obtížná údržnost. V módě jsou také mořením tónované podlahy či podlahy zesvětlené do přírodních barevných tónů. Do závětří, zádveří, předsíně nebo haly je vhodná odolná kamenná podlaha. Zajímavá je například podlaha z nepravidelně lomeného kamene. Pro venkovský styl se hodí i keramická dlažba. Kámen lze použít také k obložení kuchyňské desky, okenních parapetů nebo i na obklad stěn.

Venkovský nábytek

Nábytek by měl být vyroben výhradně ze dřeva, měl by být masivní a povrchově ošetřený přírodním olejem. Nemusí mít přirozenou barvu dřeva, lze použít výše zmíněné pastelové barvy, nábytek díky barvám získá jiný a atraktivní vzhled. Pokud si nemůžete dovolit koupi nového nábytku, stačí starý nábytek polepit vzhledově odpovídající tapetou, můžete vyrazit i na průzkum do bazarů. V jídelnách umístěte příborníky, do ostatních prostor můžete použít vitríny, komody, masivní psací stoly, prosklené knihovny, almary a truhly. Sedací nábytek by měl být bohatě polstrovaný, celodřevěné židle opatřete měkkými textilními sedáky. Pro kuchyně jsou typické profilovaná dvířka, rohové skřínky, otevřené masivní police a krásné porcelánové dřezy, které jsou doplněny stylovými bateriemi.

Vhodné osvětlení

Při volbě osvětlení máte na výběr ze dvou možností. Buď zvolíte stylová, vysoce dekorativní svítidla, jež jsou inspirována minulostí. Svítidla jsou bohatě zdobená a jejich hlavním materiálem je mosaz a sklo. Typické jsou stolní, nástěnné i stojací lampy s kovovou konstrukcí, doplněné textilními vzorovanými stínidly. Druhá volba je designově zajímavější. Jde o umístění moderních svítidel, která vytvoří se stylovým venkovským interiérem příjemný kontrast.

Doplňky ve venkovském stylu

Ve venkovském stylu hraje velkou roli textil, přispívá k pocitovému zateplení a zútulnění interiéru. Opět se hodí přírodní materiály, takže bavlna, vlna, hedvábí a len. I barevnost je přírodní, lze použít bílou, smetanovou, béžovou, pískovou a režnou barvu pytloviny. Pokud jde o barevnější interiéry, sáhněte po drobných geometrických tvarech na textilu. Jsou vhodné klasické kostky, puntíky, káro nebo proužky.

Venkovskou atmosféru navodí i další doplňky z přírodních materiálů. Umístěte do prostoru dřevěné mísy, proutěné koše, porcelán a tvarované sklenice z ručně foukaného skla. Do kuchyně pasují měděné kotlíky, mísy, digestoř, alpakové dózy a cínové nádobí. Nezapomeňte na květiny, krásně se budou vyjímat v květináčích ze slámy či z ratanu.

Další články k tématu:

Bydlení ve stylu Art deco

Bydlení v orientálním stylu

Bydlení v africkém stylu

Zařiďte si kuchyň v japonském stylu

Vybíráme osvětlení podle pravidel Feng-šuej

Pracovna ve stylu Feng-šuej

Dětský pokoj ve stylu Feng-šuej

Obývací pokoj ve stylu Feng-šuej

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies