Zakládáme jahodové záhony

Jahody jsou bohatým zdrojem mnoha vitamínů a minerálů, které prospívají našemu tělu. Jejich svěží chuť oceníme v kombinaci s moučkovým cukrem, v ovocných salátech, koktejlech, koláčích i zavařeninách. Navíc pěstování jahodníku není složité a zvládne jej téměř každý. Důležitá je včasná příprava záhonů, správně provedená výsadba a pravidelná zálivka.

Jahody

Příprava záhonů pro pěstování jahodníku

Záhony, ve kterých budeme pěstovat jahodník, připravíme alespoň rok předem. Na záhonech je vhodné před výsadbou pěstovat například rajčata, papriky, okurky a nebo ranné brambory - tzv. předplodiny, které vyžadují půdu dostatečně zásobenou živinami. Půda by měla být před jejich pěstováním bohatě hnojena chlévským hnojem, použít lze i tzv. zelené hnojení. Jahodníky mají rády humózní, hlínitopísčitou, dostatečně provzdušněnou půdu s mírně kyselou půdní reakcí (tzn. pH pohybující se od 5,5 do 6,5). Na těžkých, chladných, nepropustných nebo naopak hodně propustných či nedostatečně živinami zásobených půdách, se jahodníku příliš dařit nebude.

Tip: Sazenice nevysazujeme na záhony, kde se v předešlém roce jahodníky pěstovaly, protože zde dochází k únavě půdy i vyšší koncentraci chorob a škůdců. Na takovém stanovišti je lze s úspěchem pěstovat až za 3 až 6 let.

Jarní versus podzimní výsadba jahodníku

Vhodným termínem pro výsadbu jahodníku je jaro (v období od dubna do května) a nebo podzim (v období od srpna do září). U výsadby platí pravidlo, že čím později je jahodník vysazen, tím nižší je výnos příští rok. Ideální je, pokud jahodníky na záhon vysazujeme na jaře, kdy stačí vytvořit další sazenice. Pokud budeme jahodník vysazovat na podzim, bude výnos oproti jarní výsadbě o polovinu nižší. Sadba jahodníku by měla být vždy vitální, bez skvrn nebo zaschlých konců na listech.

Výsadba jahodníku krok za krokem

Jahodníky jsou mělce kořenící rostliny, které jsou náročné na světelné podmínky, půdní i vzdušnou vláhu. Velmi často se pěstují pod černou fólií, která zabraňuje růstu plevelů, absorbuje větší podíl sluneční energie, urychluje zrání (přibližně o 3 až 4 dny), propouští vláhu i hnojivé roztoky, zrající jahody se navíc nešpiní a lépe se sklízejí.

U slabě rostoucích odrůd jahodníku by vzdálenost rostlin v řádku měla být 20 centimetrů, u středně rostoucích (většina odrůd) 30 centimetrů a u bujně rostoucích až 40 centimetrů. Řádky by měly být vzdáleny od sebe 50 až 70 centimetrů. Jednotlivé sazenice sázíme do stejně širokých i hlubokých jamek (cca 10 až 15 centimetrů). Ideální je jahodník sázet do tzv. trojsponu. Správně zasazená sazenice nesmí mít srdíčko pod zemí, ale ani příliš vytažené nad povrch (nesmí vyčnívat kořenový krček).U volné sadby zastřihujeme konce kořenů.

Péče o jahodníky během sezóny

  • Jahodníky pravidelně zaléváme odstátou dešťovou vodou. Rostliny mají rády stále vlhký (ne přemokřený) substrát.

  • Jahodníky pravidelně hnojíme.K přihnojování se nejčastěji používá ledek vápenatý nebo Cererit. Je důležité, aby se hnojivo nedostalo na rostlinu (může dojít k popálení listů).

Další užitečné rady pro pěstitele jahod

Měsíční jahody

Jahodník a jeho choroby

Jahody - zavařování jahod

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies