Zakládáme herbář

Rozhodli jste se založit si vlastní herbář? Pro založení herbáře sbírejte rostliny po dobu celého roku, protože některé rostliny mají krátkou dobu květenství. Lze založit herbář lisovaných rostlin, ale také herbář fotografický či filatelistický.

Bylinky

Jdeme na sběr rostlin

Na sběr rostlin v přírodě se vybavte starším oblečením, čeká vás prodírání křovím, vysokou trávou, brodění bahnem nebo potokem. Nezapomeňte na pevnou a pohodlnou obuv, v kamenitém terénu hrozí podvrtnutí kotníku. Rostliny sbírejte do sáčku z PVC. Pokud je to možné, rostliny sbírejte celé, v období květu, s kořenovým systémem (z kořenů oklepejte hlínu). Při sběru keřů a stromů sbírejte větve i s trny a různými výrůstky.

Během všech sběrů si veďte poznámky: důležité je datum a místo sběru, barva květů i vůně. Respektujte zásady ochrany přírody, nesbírejte v chráněných územích a nesbírejte zákonem chráněné rostliny. Seznam těchto chráněných rostlin je zveřejněn na stránkách Ministerstva životního prostředí.

Jakými nástroji se vybavit?

Pořiďte si asi 20-ti centimetrový nůž a dloubák nebo dlouhou ostrou lopatku k vyjímání podzemních částí rostlin. K získávání částí stromů a keřů budete potřebovat zahradnické nůžky, větve rozhodně nikdy nelamte. Nejdůležitější jsou terénní zakládací desky se savými papíry či novinami.

Správný postup při sběru

Jak již bylo řečeno, opravdový herbář obsahuje nadzemní i podzemní části rostlin. Nadzdvihněte řapíky všech spodních listů a kolem rostliny vyhlubte kruh. Pomocí jemných pohybů do stran rostlinu vyjměte a otřepte hlínu z kořenů. Doma pak rostlinu dočistěte pod tekoucí vodou.

Co dělat s nasbíranými rostlinami doma?

Doma nasbírané rostliny vložte mezi savé papíry. Jestliže nemáte zrovna čas, můžete rostliny v PVC sáčku vložit do lednice, vydrží tak i několik dní. Při samotném zakládání mezi papíry dbejte na to, aby rostliny byly pořádně rozložené. Vysoké rostliny zohněte nebo rozřežte na více částí. Silné kořeny, hlízy a cibulky rozřežte na více plátků a rozložte na papír.

Z počátku savé papíry měňte dvakrát za den. K sušení pak můžete použít tepelný zdroj nebo rostliny jednoduše zatížít. Podle druhů rostlin se mění doba zatížení, jde o rozmezí 3 až 30 dnů. Rostliny nesušte na přímém slunci, protože by ztratili svou barvu.

Zatímco se rostliny suší, si připravte na herbářové archy tabulky s popisem rostlin. Tabulky umístěte do levého dolního nebo horního okraje. V tabulce uveďte název rostliny, včetně názvu latinského, místo nálezu, nadmořskou výšku a datum sběru.

Tvorba herbářové položky

Vylisovanou rostlinu položte na tvrdší papír, nejlépe formátu A3 a na několika místech připevněte tenkými proužky papíru nebo lepící páskou. Nakonec na herbářový arch připevněte tabulky s popisem rostliny a založte.

Články k tématu

Sklízíme a sušíme letničky k sušení

Sbíráme a sušíme bylinky na zimu

Sušíme ovoce, zeleninu a houby

Letničky vhodné k sušení

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies