Zahradní studny

Chtěli byste si na své zahradě postavit zahradní studnu? Nezapomeňte, že ještě předtím, než začnete studnu stavět, je nutné vyřídit potřebná povolení na stavebním úřadě. Pokud vám úřad studnu schválil, hurá do práce!
Zahradní studna

Než začnete s kopáním zahradní studny zažádejte o povolení

Než začnete s kopáním zahradní studny, musíte zažádat o povolení. Na stavebním úřadě podáváte dvě žádosti (povolení ke stavbě studny, povolení k odběru spodní vody). Je-li žádosti úřadem vyhověno, je postoupena další instituci, vodohospodářům (vodoprávní řízení musí nabýt právní moci ještě před započetím stavby), důležitý je posudek hydrometereologa. Průzkum musíte před podáním žádosti zajistit.

Úřadem schváleno, jak tedy začít?

Nejdříve musíte najít místo, odkud vodu opravdu budete moci čerpat. Hledat vodu můžete jak pomocí moderní techniky nebo s pomocí proutkařů. Použití moderní techniky je velice objektivní. Místo, kde chceme postavit studnu musí být dostatečně daleko od všech zdrojů případných nečistot, které by mohly prosáknout do pramene a vodu kontaminovat (například od septiků, kompostů, žump, atd).

Je lepší zahradní studnu vykopat nebo vyvrtat?

Je lepší zahradní studnu kopat nebo vrtat? V dnešní době se většinou dává přednost vrtání (vrtání je méně nákladné, méně pracné a voda je kvalitnější). U kopaných studen nedosáhnete takových hloubek jako u vrtů.

Vrtání studny přenechejte odborníkům

Podle zákona musíte přenechat kopání nebo vrtání zahradní studny odborné firmě. Její výběr je ve vašich rukou. Proto buďte při výběru opatrní.

Ceny vrtů jsou různé

Ceny vrtů jsou různé a liší se podle průměru vrtu, hloubky i podloží. Každé podloží vyžaduje odlišnou technologii vrtání, odlišné průměry vrtů a také různé materiály k jejich pažení. Od tohoto se odvíjí cena za práci.

Nezapomeňte na čerpadlo

Po vyvrtání studny budete ještě potřebovat čerpadlo (někdy je součástí dodávky). Cena standardního čerpadla tuzemské výroby se pohybuje kolem 3 až 15 000 korun. Možná budete muset uhradit i zhotovení montážní šachty na vrt (cena zhotovení montážní šachty se pohybuje okolo 5000 korun).

Pozor, nové informace týkající se zahradních studen!

Pokud již na své zahradě máte zahradní studnu, ale nemáte ji nahlášenou, je nutné abyste tak učinili na stavebním úřadě ve vašem městě. Nenahlášené studny mohou stát jejich majitele vysoké pokuty.

 

Vykouzlete si zahradu jako z pohádky

Postavte si zahradní můstek - zahrada je přeci hrou

Kdy zvolit lamelový plot?

Optické klamy skryjí nedostatky zahrady

Originální nápady pro vaši zahradu

Rady k výběru venkovního osvětlení

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies