Zahradní chodníky a chodníky před domem

I vhodně zvolený chodník před domem může mít vliv na celkový dojem, který vytváří vaše moderní zahrada. Není chodník jako chodník a proto je dobré vědět alespoň několik základních informací o správném výběru materiálu pro jeho stavbu.
Dům, zahrada

Zahradní chodník – kudy povede?

Základní směrování chodníku je většinou dáno architektonickým záměrem projektanta domu ve spolupráci s projektantem konečné úpravy zahrady. Pokud je to od branky ke vchodu do vašeho domu pár metrů, nebude to žádný problém. Je však nutné respektovat příčné i podélné sklony terénu a těm se přizpůsobit. Trasa chodníku by měla co nejvíce respektovat potřeby uživatelů domů a také musíme brát ohled na přírodní podmínky (například v zimním období náledí, sníh atd.). Aby se vymyšlené a postavené trasy chodníku respektovaly, je vhodné jejich okraje zdůraznit výsadbou různých druhů dřevin nebo květin. V místech s největší frekvencí pohybu a nemožností dostatečné zimní údržby se vyplatí instalace elektrického vytápění chodníku. Instalace není drahá a ušetří vám mnoho práce, hlavně v zimě.

Okapové chodníky chrání váš dům

Okapové chodníky se používají v těsné blízkosti domů bez sklepů. Jedná se o přibližně 50 centimetrů široký pás kolem domu, kde je prostor mezi obrubníkem a samotným domem vyplněn až 30-ti centimetrovou vysokou vrstvou různě velkých oblázků, uložených ve sklonu od domu. Pod oblázky se většinou umisťuje jednoduchý odvodňovací systém z umělohmotných trubek s patřičným spádem. Dá se říct, že tyto chodníky slouží jako jakási jistota, že voda ani trávník nebudou domu škodit.

Druhy zahradních chodníků - ozdoba moderní zahrady

Tradičním materiálem na zahradní cesty, chodníky a zpevněné plochy je přírodní kámen. Mezi oblíbené varianty zahradních chodníků, zejména u větších a rovných ploch, patří například varianta chodníku ze štípané břidlice, vápence, pískovce, andezitu a žuly. U těchto druhů nebudete ani potřebovat obrubníky nebo palisády, protože chodník je osazen tak, aby přesně kopíroval terén, takže bude jednodušší i sekání trávníku. U těchto speciálních variant zahradních chodníků si můžete také vybrat z velké škály barev (hnědé, žluté, zelené, červené zahradní chodníky).

Výhody zahradních chodníků z přírodního kamene

Svými vynikajícími vlastnostmi je přírodní kámen předurčený k využití ve volném prostranství. Přírodní kámen se snadno udržuje, odolává nepříznivým vlivům počasí a jeho krása je trvalá. Dlažby z přírodního kamene nepotřebují v průběhu své životnosti žádnou zvláštní údržbu. Údržba spočívá pouze v občasném opláchnutí vodou. POZOR: v žádném případě se nesmí používat agresivní čistící prostředky.

Chodník před domem ze zámkové dlažby

Tento způsob dlažby vychází z toho, že jednotlivé dlaždice do sebe zapadají a jejich vzájemným a podpořeným spolupůsobením je dosaženo mimořádné stability proti horizontálním účinkům. Hlavními výhodami zámkové dlažby (zámecké dlažby) jsou převážně nižší pořizovací náklady, možnost umístění do jakéhokoliv typu venkovní plochy, snadná mobilita umožňující lehké rozebrání dlažby a také dobré parametry pro odvádění vody z povrchu dlažby.

Zimní údržba chodníků - jak na to?

V zimě je třeba dbát na povrchovou úpravu chodníků, a to převážně pro vaše bezpečí. Z velké škály materiálů, které si můžete na trhu pro stavbu chodníků vybrat, je nejlepší ten materiál, který je co nejvíce protiskluzový. Výběr vhodného materiálu vám hlavně v zimě ušetří mnoho práce spojené s údržbou chodníků.


Vykouzlete si zahradu jako z pohádky

Postavte si zahradní můstek - zahrada je přeci hrou

Kdy zvolit lamelový plot?

Optické klamy skryjí nedostatky zahrady

Originální nápady pro vaši zahradu

Rady k výběru venkovního osvětlení

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies