Chovatelka.cz

Zahrada bez chemie

Karla Miková

Neustále jsme zatěžováni škodlivými látkami, proto se snažme omezit používání chemie alespoň na vlastní zahradě. Přinášíme užitečné triky, které nezatěžují životní prostředí ani vaše pěstitelské plody!

Čistá zahrada bez plísní a škůdců, to je sen každého zahrádkáře. Bohužel škůdci se nevyhýbají ani té nejopečovávanější zahradě. Chemické přípravky sice většinou fungují, místo hodnotného ovoce a zeleniny však získáte umělou stravu!

Bio fintami na škůdce

Prokletím všech brambor je mandelinka bramborová, málokdo ale ví, že tenhle žlutočervený brouček nesnáší vůni bazalky. Zalijte 100 g sušené bazalkové nati půl litrem 40% alkoholu, nechejte dva dny odstát, přefiltrujte, přidejte 5 ml tekutého mýdla, zřeďte 5 litry vody a výslednou směs používejte jako postřik. Mandelinky si velmi rychle začnou hledat domov jinde! Mandelince také vadí vůně lógru, po vypití kávy jej tedy můžete usušit a půdu s bramborami jím občas posypat.

Krtek, mšice, ale také spousta dalšího škodlivého hmyzu, pro změnu nesnáší česnek. Jednoduchý roztok si připravíte z 20 přepasírovaných stroužků česneku, zalitých litrem vroucí vody. S vychladlým roztokem můžete jít do akce! Proti škůdcům ovocných sadů zase dobře fungují feromonové lapáky, které se zavěšují na stromy.

Přírodní hnojivo šetří vaši zahradu

Výživné hnojivo pro zeleninu i pokojové rostliny si připravíte z listů kopřiv. Naplňte jimi osmilitrovou nádobou, zalijte půl litrem vody, zatěžte kameny a uzavřete. Měsíc nechejte kvasit na slunci nebo jiném teplém místě. Zákvas pak přeceďte přes gázu a zřeďte dvěma litry vody.

Přesličkový výluh na houby a plísně

Přeslička obsahuje kyselinu křemičitou, která podporuje růst rostlin, zároveň ale také zbrojí proti houbám a plísním. Ochranný postřik si připravíte z 100 g přesličkové natě, kterou necháte jeden den luhovat v litru vody a poté jej ještě alespoň 30 minut provaříte. Zřeďte s vodou v poměru 1:4 a aplikujte pomocí ostřikovače na rostliny plísní či houbami napadené – nebo také jako prevenci (nejohroženější jsou ovocné stromy, růže a vinná réva).

Zásady bio pěstování - myslete na naši Zemi! Nejčastější škůdci v zahradě
Bio zahrada - nový trend? Plevel, který léčí

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.