Vyzkoušejte americkou vitráž

Výroba dekorativních vzorů technikou americké vitráže je velice jednoduchá. Stačí vám k tomu jen kousek skla, olověná páska, štětec a pár barev na sklo.

Americká vitráž

Jednoduchá technika, kterou zvládne každý

K vytvoření americké vitráže nepotřebujete nic víc, než několik pomůcek. Dokonce nemusíte mít ani výtvarný talent. Pokud byste ovšem stáli o skutečnou americkou vitráž, která k výrobě obrazů používá kousky barevného skla, pak byste byli nahraní. Ale s touto technikou můžete trochu švindlovat a přitom vyrobit hotové umělecké dílo. Jedinou podmínkou je mít průhledné sklo, skrz které uvidíte svůj motiv.

Než začnete, připravte si kousek čistého a odmaštěného skla (nejlépe se zaoblenými hranami, abyste se neporanili) a vyberte si motiv na papíře, který později přenesete na sklo. Motiv by neměl být větší než je velikost skla, jinak by se vám tam nevešel. Sklo položte na papír s motivem, nachystejte si barvy, olověnou pásku, nůžky, hadřík a štětec a můžete se pustit do práce.

Americká vitráž - postup práce

Nejdříve si rozvrhněte barevné schéma, ať víte, kam jakou barvu použijete. Nyní se soustřeďte pouze na kontury obrázku, které na skle zvýrazníte olověnou páskou. Olověnou pásku položte na sklo tak, aby překrývala kontury obrázku na papíře. Poté přitlačte a opatrně vyhlaďte. Dejte pozor na ostré hrany, na pásce by byly vidět. Přečnívající pásku odstřihněte nebo uřízněte. Pokud na sebe olověná páska v určitých místech navazuje, přilepte ji co nejblíže k sobě, aby mezi nimi nebyly žádné mezery. Jen tak vytvoříte dojem celistvosti.

Po dokončení všech hlavních kontur si namíchejte barvy a opatrně začněte vybarvovat ta místa, která chcete mít barevně odlišná. Jestliže přitom obarvíte olověnou pásku, opatrně ji očistěte hadříkem. Po zaschnutí všech barev můžete jednotlivá políčka pro zvýraznění obtáhnut konturovací barvou. Tu nechte rovněž zaschnout. Pak už stačí skleněnou americkou vitráž vložit do rámečku, pověsit na viditelné místo nebo někomu věnovat jako milý dárek.

Ubrousková technika - jak na to?

Tifanny technika

Dekorace - malování barvami na sklo

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies