Tifanny technika

V dnešním článku Vám poradíme, jak si vytvořit tradiční i netradiční dekorace za pomoci velmi oblíbené Tiffany techniky. Přečtěte si také více o tom, jak tato technika vůbec vznikla.

Tifanny technika

Z historie Tifanny techniky

Připadá Vám slovo Tifanny odněkud povědomé? Ano, tato technika má skutečně něco společného se šperkařskou firmou Tiffany & Co. Tifanny techniku vynalezl syn zakladatele šperkařské firmy, Louis Tiffany, na přelomu 19. a 20. století. Nechal se inspirovat okenními vitrážemi evropských katedrál. Louis si založil manufakturu a začal vyrábět dekorace z kousků broušeného skla spojované cínem. Vyzkoušejte si tuto velmi atraktivní techniku také Vy a vytvořte si originální dekorace do Vašeho domova.

Co budeme potřebovat

Než-li začneme s Tifanny technikou, je zapotřebí zaopatřit si následující potřeby:

Různobarevné i jednobarevné sklíčka

Zrcátko

Měděnou lepící pásku

Mozaikové kleště

Letovací lampu a vodu

Cínovou pájku

Polystyrenovou podložku

Brusku

Špendlíky

Vatové tyčinky

Tifanny technika krok za krokem

Připravte si všechny výše uvedené pomůcky na pracovní stůl. S pomocí mozaikových kleští začněte uštipovat různě velké kousky sklíček (můžete si samozřejmě předem nakreslit budoucí tvar dekorace v určitém měřítku a pak postupně sklíčka ulamovat a tvarovat do daných rozměrů). Tip: Doporučujeme na Tifanny techniku použít šablony s takzvaných „foukacích" fixů (motýly, květiny, atd).

Jakmile budete mít všechna sklíčka připravena, je čas na jejich broušení za pomoci brusky. Přiložte sklíčko vždy od nejdelší (případně nejrovnější) strany k diamantovému kotoučku a po směru hodinových ručiček jej jemně rovnoměrně obrušujte. Tak docílíte pravidelného a uhlazeného tvaru.

Obroušené sklíčko potáhněte měděným páskem tak, aby pásek přesahoval na střípku přibližně 1 milimetr po obou stranách. Sklíčka do Vámi zvoleného tvaru naskládejte na zrcátko a položte zrcátko na polystyrenovou podložku.

Sklíčka musí v zrcátku pevně držet (pevně zafixujte pomocí špendlíků), dejte proto pozor na to, aby se Vám při spojování nehýbaly a nezkazil se tak výsledný efekt. Místa, kde se sklíčka dotýkají sebe i zrcátka, je potřeba spojit k sobě za pomoci letovací vody a cínové pájky.

Na okraje sklíček (v místech, kde byla nalepena měděná páska) naneste letovací vodu, rozehřejte si  cínovou pájku a spojte všechna sklíčka k sobě. Poté můžete odstranit špendlíky, sklíčka už by měla být dobře spojena. Nakonec ještě jednou všechny spoje (přední, zadní strana i bok) potáhněte stejnoměrnou vrstvou pájky.

Nakonec své dílo umyjte v jarové vodě, osušte a vystavte na požadované místo. Pokud jste dekoraci tvořili z bezbarvých sklíček, můžete je dodatečně dobarvit speciálními barvami na sklo.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies