Vybíráme vhodnou dlažbu

Na trhu je k dostání nepřeberné množství různých rozměrů, druhů, povrchových úprav i barev dlaždic. Jak se v nabídce vyznat a vybrat tu nejlepší právě pro Vámi zamýšlený účel? Poradíme Vám!

Dlažba na WC

Kolik dlaždic budeme potřebovat?

Prostor, kde chceme pokládat dlažbu důkladně proměříme a spočítáme, kolik metrů čtverečních má. Pokud známe předem rozměry dlaždic, spočítáme si, kolik jich budeme celkem potřebovat. Největší standardně vyráběné keramické obklady mají délku strany 60 centimetrů, obvykle se setkáme s dlaždicemi s délkou stran 33 nebo 40 centimetrů. Jako celé dlaždice započítáme i ty, které budeme rozměrově upravovat. Počítejte minimálně s 10 % rezervou.

S výběrem vhodné dlažby Vám poradí odborník

Na trhu je k dostání nepřeberné množství různých rozměrů, druhů, povrchových úprav i barev dlaždic. Při výběru vhodné dlažby se raději poraďte s odborníkem, který nejlépe ví, kde a pro jaké účely se jednotlivé typy dlažby hodí. Zajímejte se o kvalitu, propustnost, otěruvzdornost, protiskluznost a také odolnost dlaždic vůči zatížení, poškrábání, pořezání, úderům, apod. Při nákupu vždy zkontrolujte, zda všechna balení dlažby se shodují ve svém typu a barvě.

Je dobré vědět...

Obklady a dlažby podléhají v každé zemi zákonem stanoveným normám. V České republice jsou označeny jako „ČSN". Pokud výrobek splňuje evropské normy, dostává přívlastek „EN", pokud splní podmínky pro světové normy, pak má přívlastek „ISO".

Typy dlaždic

  • Glazované dlaždice - mají povrch pokrytý vrstvou barevného skla (glazury), který jim dává nejen důležité estetické charakteristiky (například barvu, lesk, odstín, dekor), ale i technologické vlastnosti (tvrdost apod.).
  • Neglazované dlaždice - jsou jednolité v celé tloušťce. Mohou být režné nebo leštěné.

Dlaždice mohou mít porézní (nasákavý) nebo kompaktní (nenasákavý) podklad.

Druhy dlaždic

  • Lisované dlaždice - vznikají z jemných granulí, které se tvarují v lisu za vysokého tlaku.
  • Tažené dlaždice - dělají se ze suroviny v podobě těsta, do které se vtiskuje tvar protlačováním přes příslušné tvarované ústí speciálního lisu.

Další pomůcky, které budeme potřebovat

K pokládce dlažby budeme krom vhodného typu dlaždic potřebovat také další pomůcky, a to zejména následující: přístroj na řezání dlažby (úhlová bruska zvaná flexa), nádobu, ve které si rozmícháme lepicí hmotu, hladítko s ozubeným okrajem (pro lepší nanášení lepidla), křížky z umělé hmoty (kvůli spárům je budeme vkládat mezi jednotlivé dlaždice), gumové kladivo, provázek a zednickou lžíci.

Dlažba nebo plovoucí podlaha?

Jakou podlahu do jaké místnosti?

Zahradní chodníky a chodníky před domem

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies