Vhodná strava pro psí seniory

Stárnutí se nevyhýbá ani našim zvířecím mazlíčkům. Je na nás, abychom jim ho ulehčili a zpříjemnili. K tomu pomůže i vhodně zvolená strava, která zaručí zvířeti formu a dobré zdraví i v pokročilejším věku.
Buldok, štěně, pohled

Kdy je pes starý?

Stáří psa se odvíjí podle jeho velikosti a rasy. Velcí psi stárnou rychleji, už kolem 6. - 7. roku, zatímco malí psi jsou považováni za staré od zhruba 9 let věku.

Věk, od kdy je pes považován za starého:

  • 9 let pro psy s hmotností méně než 15 kilo
  • 8 let pro psy s hmotností mezi 15 a 40 kily
  • 6 let pro psy s hmotností více než 40 kilo

Změny spojené se stárnutím

Metabolismus a aktivita se u stárnoucích zvířat zpomalují. V tomto stadiu jejich života se musí změnit i jejich stravovací režim. Starší psi často trpí chronickými ledvinovými problémy. Odborníci se shodují, že v tomto případě je vhodné snížit přísun bílkovin v psí stravě.

 

Už od prvních příznaků nemoci je snížení množství proteinů vhodnou prevencí, která může postup nemoci zbrzdit.

Změna jídelníčku

Nejlepší je konzultovat ji se zvěrolékařem. V úvahu je třeba vzít následující kritéria: rasu, hmotnost, aktivity a zdravotní stav zvířete. Na trhu je speciální krmivo určené zvířecím seniorům, ve kterém pes dostane přesně vyváženou dávku minerálů a vitaminů.

 

Psi v pokročilejším věku poměrně často přibývají na váze. V jídelníčku by se proto mělo objevovat pouhých 10-20 % tuku, naopak by se měl zvýšit objem vlákniny. Vhodné jsou i potravinové doplňky pro psy, jako je chodroitin a glukosamin, aby se předešlo problémům s klouby.

 

Doporučuje se zvýšení spotřeby vitaminu B a E. Množství vápníku a fosforu by se naopak mělo snížit, protože předávkování je nebezpečné pro zdraví zvířete - hrozí selhávání ledvin. Totéž platí i pro sodík, v případě jeho nadbytku hrozí riziko srdečního selhání.

 

Starší psi často trpí ztrátou chuti k jídlu. V takovém případě je lepší rozdělit jeho denní jídlo do dvou až čtyř menších porcí, které by měl konzumovat na klidném místě, v bezpečné vzdálenosti od hluku. Granule nenecháváme v misce celý den, protože na vzduchu oxidují.

 

Starší psi, kteří jsou méně aktivní, potřebují stravu nepříliš bohatou na kalorie. Platí, že jejich strava by měla obsahovat 20 % méně kalorií než strava mladších psů.

Vyhněme se nebezpečným konzervantům

Při nákupu stravy pro vaše zvířecí miláčky sledujte také etikety - krmivo by nemělo obsahovat BHA, BHT a Ethoxyquin. Tyto konzervační látky jsou nebezpečné; první dvě oslabují imunitní systém a zpomalují vstřebávání glukózy, třetí je považována za karcinogenní (mimo jiné je používána i jako konzervant kaučuku v automobilových pneumatikách...).

Další zajímavé články z rubriky Zdraví zvířat

Povinná očkování štěňat a koťat

Povinná předoperační vyšetření zvířat

Nejčastější choroby u štěňat a koťat

Nejčastější letní úrazy u psů a koček

Jak zpříjemnit psům letní vedra?

Nejčastější choroby u psů - 2.díl

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies