Povinná předoperační vyšetření zvířat

Své domácí mazlíčky máme všichni jistě rádi a pokud možno, snažíme se jim dopřát tu nejlepší možnou péči. Když se jim však stane něco vážnějšího, musí k veterináři. V dnešním článku se dozvíte něco o předoperačním vyšetření zvířat.
Pekingský palácový psík

Zdraví a péče o zvířata

  • Rozsah předoperačního vyšetření stanovujeme podle věku a stavu zvířete: U mladých zvířat postačí důkladná anamnéza a klinické vyšetření.
  • U starších zvířat je nutné biochemické a hematologické vyšetření krve. Podle stavu zvířete je vhodné provést i RTG hrudníku, SONO srdce nebo břišní dutiny a EKG.

Povinná předoperační vyšetření zvířat

Na přání každého majitele je většinou možné rozsah vyšetření zvětšit.

 

V případě, že se rozhodnete přidat na seznam vyšetření ještě jeden úkon, připravte si peněženku, protože veterinářský zákrok není zrovna levná záležitost.

 

Ceny za jednotlivé úkony se opravdu v rámci jednotlivých praxí v republice někdy liší až několikanásobně. Zdraví vašeho miláčka by však na penězích záviset nemělo.

Léčba, zdravotní komplikace

Další vhodnou věcí k posouzení před operací je míra rizika anestesie a celkový stav zvířete. Váš mazlíček by náročnou operaci v anestesii nemusel přežít, pro jeho organismus je to velké zatížení.

 

Právě z tohoto důvodu je vždy lepší volit veterináře zkušenějšího. Zkušený veterinář rovněž sníží možnost výskytu zdravotních komplikací. Ty se mohou dostavit po neodborné nebo nedostatečné péči o zvíře.

Další důležitá zásada

U operace zvířat vždy platí zásada: Čím menší zvíře, tím je operace náročnější. S ohledem na dávkování léků je snažší operace velkého samce než malé samice.

 

Zvolit správné dávkování je velice náročné, avšak důležité. Každý jedinec reaguje na určitou látku jinak. Rovněž je nutné od sebe rozlišit velikost a tloušťku.

 

Tlustý jedinec může mít při operaci větší problémy.

Další zajímavé články z rubriky zdraví zvířat

Nejčastější letní úrazy u psů a koček

Jak zpříjemnit psům letní vedra?

Nejčastější choroby u psů - 2.díl

Kočky a jejich nejčastější nemoci

Pes a epilepsie - co teď?

Nejčastější choroby u psů

Psí strava - co by nemělo chybět

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies