Vaření s cuketou

Cuketa patří mezi zeleninu, která se v české kuchyni příliš často nevidí. Je to ovšem škoda. Obsahuje nejen 90% vody, ale také vlákninu, mnoho zdraví prospěšných vitaminů a stopových prvků. Navíc má jen minimum kalorií, je proto ideální potravinou na hubnutí. Připravit se z ní dají velmi chutné recepty. Je libo cuketové zelí, cuketa plněná mletým masem a sýrem nebo sladký cuketový koláč?

Cuketa

Cuketové zelí

Budeme potřebovat cca 1 kilogram cukety, 1 větší cibuli, 80 gramů tuku, 1 polévkovou lžíci mouky (na zahuštění), ocet, kmín, cukr a sůl.

Cukety omyjeme, oloupeme a zbavíme jadérek. Na hrubém struhadle je nastrouháme a nebo nakrájíme na tenké nudličky. Do hrnce dáme tuk a necháme jej rozehřát. Poté na rozehřátém tuku zpěníme cibulku, následně přidáme nastrouhanou cuketu a chvíli dusíme. Dle chuti přidáme ocet, cukr, sůl a kmín. Přidáme cca 2 dcl vody a ještě chvíli podusíme. Nakonec zelí z cukety zahustíme lžící mouky.

Cuketa plněná mletým masem

Budeme potřebovat 1 větší cuketu (nebo 2 menší), 250 gramů mletého masa, 1 menší cibuli, olivový olej, 100 gramů strouhaného sýra, česnek, čubricu, sůl a pepř.

Cuketu omyjeme, osušíme, podélně v jedné třetině nakrojíme a vydlabeme z ní vnitřek. Mleté maso ochutíme čubricou, lisovaným česnekem, solí a pepřem. Masovou směsí následně plníme vnitřek cukety. Položíme na pekáč, který jsme si potřeli trochou olivového oleje. Vrchní část cukety také pokapeme trochou oleje. Podlijeme vodou a vložíme do předehřáté trouby na 160°C. Zapékáme cca 30 až 45 minut. Před koncem pečení cuketu posypeme strouhaným sýrem.

Sladký cuketový koláč

Budeme potřebovat cca 750 gramů cukety, 500 gramů polohrubé mouky, 250 gramů moučkového cukru, 3 vejce, 250 gramů tuku na pečení (případně 200 mililitrů oleje), 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 kávovou lžičku sody, 3 kávové lžičky mleté skořice, mleté oříšky (mandle, lískové a nebo vlašské), rozinky a sušené (kandované) ovoce.

Cukety omyjeme, oloupeme a zbavíme jadérek. Na hrubém struhadle je nastrouháme a nebo nakrájíme na tenké nudličky, poté je vložíme do cedníku a necháme z nich odkapat přebytečnou vodu. Vejce ušleháme s cukrem a přidáme tuk na pečení (nebo olej). V míse smícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva, jednou kávovou lžičkou sody a mleté skořice. Do mísy následně přidáme nastrouhanou a okapanou cuketu, omyté rozinky, mleté ořechy (množství dle chuti) a sušené nebo kandované ovoce. Přidáme rozšlehaná vejce a vše dobře zamícháme. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C dozlatova.

Další zajímavé články k tématu:

Cukety - zavařování cuket

Cuketa 3x jinak

Chutné a zdravé recepty z cuket, celeru a kapusty

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies