Chutné a zdravé recepty z cuket, celeru a kapusty

Blíží se podzim a na trhu i zahrádkách se začínají sklízet poslední produkty naší píle. Přichází sezóna kořenové zeleniny, cuket, kapusty... Pro mnoho z nás je to možnost vyzkoušet opět něco ze zdravých receptů a zpestřit si tak svůj jídelníček.

Cuketa

Recept na řízky z celeru ( pro 4 osoby)

60 dkg celerové bulvy, sůl, pepř, citrón, 2 hřebíčky, hladká mouka, 2 vejce, strouhanka, olej na smažení

Jak budeme postupovat

Celer očistíme a nakrájíme na plátky silné asi půl centimetru. Do většího hrnce dáme vodu, kterou osolíme, přidáme kuličky pepře, kolečko omytého citrónu, 2 hřebíčky. Do vařící vody vložíme plátky celeru a vaříme do poloměkka.

 

Celer vytáhneme, necháme zchladit. Lehce osolíme a obalíme v mouce, trochu osolených a rozšlehaných vejcích, strouhance a v rozpáleném oleji smažíme do zlatova. Jako příloha je dobrá bramborová kaše a kompot nebo upravená zelenina nebo s hranolkama, zeleninovou oblohou a tatarskou omáčkou nebo dipem.

Recept na rychlovku z cukety ( pro 4 osoby)

1 menší cuketa, 1 cibule, kmín, sůl, čerstvé nebo mražené houby, 4 vejce, 3 lžíce oleje

Jak budeme postupovat

Cuketu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Houby a cibulku očistíme, pokrájíme na drobné kousky. Cibulku zpěníme na oleji, přidáme cuketu a houby, lehce osolíme, přidáme kmín a dusíme bez přidání vody do měkka, až se šťáva vypaří. Nakonec vmícháme rozklepnutá vejce a osolíme a opepříme podle chuti. Podáváme s klasickým chlebem nebo na opečeném toastovém chlebu.

Recept na kapustové čevabčiči ( pro 4 osoby)

1 menší kapusta, 1 – 2 cibule, 3 – 4 stroužky česneku, 2 celá vejce, strouhanka, pepř a sůl podle chuti, tuk na smažení

Jak budeme postupovat

Kapustu očistíme a uvaříme ve slané vodě do poloměkka. Vytáhneme, necháme zchladit a dobře okapat. Vychlazenou ji nadrobno posekáme nebo umeleme a v míse promícháme s utřeným česnekem, vejci, solí, drobně nakrájenou cibulí a mletým pepřem.

 

Zahustíme strouhankou z bílého pečiva tak, aby se daly dělat malé šišky, které prudce opékáme v rozpáleném tuku. Podáváme s bramborem a posypané tenkými kroužky nakrájené cibule. Můžeme obložit čerstvou zeleninou a lžící hořtice nebo tatarky.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies