Recept na řízky z celeru ( pro 4 osoby)
60 dkg celerové bulvy, sůl, pepř, citrón, 2 hřebíčky, hladká mouka, 2 vejce, strouhanka, olej na smažení
Jak budeme postupovat
Celer očistíme a nakrájíme na plátky silné asi půl centimetru. Do většího hrnce dáme vodu, kterou osolíme, přidáme kuličky pepře, kolečko omytého citrónu, 2 hřebíčky. Do vařící vody vložíme plátky celeru a vaříme do poloměkka.
Celer vytáhneme, necháme zchladit. Lehce osolíme a obalíme v mouce, trochu osolených a rozšlehaných vejcích, strouhance a v rozpáleném oleji smažíme do zlatova. Jako příloha je dobrá bramborová kaše a kompot nebo upravená zelenina nebo s hranolkama, zeleninovou oblohou a tatarskou omáčkou nebo dipem.
Recept na rychlovku z cukety ( pro 4 osoby)
1 menší cuketa, 1 cibule, kmín, sůl, čerstvé nebo mražené houby, 4 vejce, 3 lžíce oleje
Jak budeme postupovat
Cuketu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Houby a cibulku očistíme, pokrájíme na drobné kousky. Cibulku zpěníme na oleji, přidáme cuketu a houby, lehce osolíme, přidáme kmín a dusíme bez přidání vody do měkka, až se šťáva vypaří. Nakonec vmícháme rozklepnutá vejce a osolíme a opepříme podle chuti. Podáváme s klasickým chlebem nebo na opečeném toastovém chlebu.
Recept na kapustové čevabčiči ( pro 4 osoby)
1 menší kapusta, 1 – 2 cibule, 3 – 4 stroužky česneku, 2 celá vejce, strouhanka, pepř a sůl podle chuti, tuk na smažení
Jak budeme postupovat
Kapustu očistíme a uvaříme ve slané vodě do poloměkka. Vytáhneme, necháme zchladit a dobře okapat. Vychlazenou ji nadrobno posekáme nebo umeleme a v míse promícháme s utřeným česnekem, vejci, solí, drobně nakrájenou cibulí a mletým pepřem.
Zahustíme strouhankou z bílého pečiva tak, aby se daly dělat malé šišky, které prudce opékáme v rozpáleném tuku. Podáváme s bramborem a posypané tenkými kroužky nakrájené cibule. Můžeme obložit čerstvou zeleninou a lžící hořtice nebo tatarky.
Diskuze