Vánoční nadívaný kapr – co budeme potřebovat
- 2 kilogramového kapra
- 60 gramů másla
- sůl
- strouhanku
- alobal
Nádivka
- 200 gramů vepřové plece
- 20 gramů slaniny
- 2 vejce
- 1 žemli
- mléko
- petržel, pažitku
- cibuli
- sůl, pepř
- muškátový květ
Postup přípravy nadívaného kapra
Kapra vykucháme, očistíme, zbavíme šupin, nasolíme a necháme alespoň hodinu odležet. Naplníme předem připravenou nádivkou a otvor zašijeme. Kapra osolíme i povrchu, silně potřeme máslem a zabalíme do alobalu. Vložíme do zapékací mísy, nebo pekáče a přibližně 40 minut pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Po 40 minutách vyjmeme zapékací mísu s nadívaným kaprem z trouby a alobal rozstřihneme. Kapra posypeme strouhankou, pokapeme rozehřátým máslem a pečeme ještě dalších 5 minut, dokud strouhanka bude křupavá.
Příprava bylinkové nádivky
Žemli nakrájíme na plátky, pokropíme několika lžícemi mléka a necháme prosáknout. Vepřové maso, slaninu a žemli umeleme, přidáme vejce, petrželku, pažitku, cibuli, koření, sůl a vše promícháme. Bylinkovou nádivkou plníme kapra a poté dáme do trouby.
Diskuze