Vánoční brambořík

Symbolem Vánoc se mezi pokojovými rostlinami stala vánoční hvězda, existují však i jiné, překrásné rostlinky, které hýří barvami i v době vánoční! Co třeba zkusit něžný brambořík?

Brambořík

BramboříkBrambořík – otužilec mezi pokojovými rostlinami

Brambořík je nádherná, romantická rostlina, kvetoucí v zimě bílými, růžovými, fialkovými nebo červenými květy. Pochází z Malé Asie a jihovýchodní Evropy. Aby ale květ rychle neopadnul, potřebuje chladnější klima, ideálně v rozmezí 10 až 15 °C. To platí především kupujete-li rostlinu s poupaty. Již zcela rozkvetlá snese i 18 °C. Na zálivku použijte odstátou vodu a zalévejte pouze do misky! Oschlé květy netrhejte, ale vykrouhejte.

Jak pěstovat brambořík

Pokud si rostlinku koupíte těsně před Vánocemi, ale budete se o ní dobře starat, kvést vám může až do poloviny ledna. Jakmile však všechny květy opadají, postavte brambořík na stinné chladné místo (5 až 10 °C) a výrazně omezte zálivku. Po odkvětu již zalévejte na list či přímo na zeminu, ne do misky. V létě se objeví první mladé listy – signál pro přesazení do směsi rašeliny, písku, humusu a listové zeminy (1:1:1:3). Při přesazování odstraňte zahnívající kořeny. Kořenový systém by měl částečně vyčnívat nad zeminou. Postavte rostlinu na světlé místo, kde ale nedopadají přímé sluneční paprsky a se zálivkou začněte cca dva týdny po přesazení.

Množení a škůdci

Brambořík rozmnožujeme na podzim semenem do propařené rašeliny a na tmavém stanovišti o teplotě 18 až 20 °C. Vyklíčí přibližně za 4 až 5 týdnů. Lze ale také dělit hlízy, a to tím způsobem, že je rozřízneme, necháme uschnout a zasadíme. Jakmile má rostlinka prvních pár listů, přesadíme ji do květináče tak, aby zůstala část hlízy nad zemí. Pravidelně zaléváme, rosíme a přihnojujeme. Kontrolujeme, zda rostlinka netrpí nějakými chorobami nebo škůdci – nejčastěji to jsou mšice a třásněnky, plíseň nebo padlí.

Související články

Vánoční hvězda - Poincézie

Oblíbené vánoční květiny a péče o ně

Péče o pokojové rostliny kvetoucí v zimě

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies